Κεντρίζει το ενδιαφέρον με μια διαφορετική εμπειρία. Με μια συλλογή ερεθισμάτων και εικόνων, με ένα ταξίδι που μοιράζεται αρκετά κοινά στοιχεία με την καβαφική Ιθάκη. Το βιβλίο της Μαρίας Τσούτσουρα, «Το Μεγάλο Ταξίδι», το οποίο παρουσίασε η συγγραφέας την Πέμπτη στον Ιανό, αναφέρεται σε έναν μυστηριώδη περίπλου στο Ιόνιο και στην Αδριατική.

«Τομή στην εμπειρία του ανθρώπου», χαρακτηρίζει το έργο της η κ. Τσούτσουρα, και αναφέρει στο in.gr πως διδάσκει τον αποχαιρετισμό, μαγεύει με την περιπέτεια και δείχνει πόσο δύσκολη είναι μερικές φορές η επιστροφή.

Το βιβλίο αποτελείται από μια σειρά ποιημάτων. Πρόκειται για μια σύνθεση εμπειριών και σκέψεων, ενώ εκδίδεται και στη γαλλική γλώσσα. «Ο ποιητικός λόγος περιγράφει τις σύνθετες όψεις της ζωής, οδηγεί τις λέξεις πέρα από τη συμβατική τους σημασία, διεγείρει το θυμικό που τις κατοικεί», σημειώνει η κ. Τσούτσουρα για την αξία που έχει η ποίηση τόσο για τη ζωή όσο και για την ίδια.

«Διδάσκω τη ζωή των ποιητών, οπότε είναι φυσικό τα πρόσωπα αυτά να με κατοικούν», υπογραμμίζει και συνεχίζει να μιλά με αναφορές στο Σεφέρη.

Όταν συνειδητοποίησε ότι το όνομα της πόλης Σπλιτ είναι μια παραφθορά της ελληνικής λέξης Ασπάλαθος ανέτρεξε νοερά στο ποίημα του Σεφέρη «Επί Ασπαλάθων», που αναφέρεται στην πλατωνική τιμωρία σύμφωνα με την οποία οι σάρκες των τυράννων ξεσκίζονται πάνω στα αγκάθια.

Σεφερικοί υπαινιγμοί εντοπίζονται στο έργο της κ.Τσούτσουρα αφού το συλλογισμό της απασχολεί το ποίημα που στα τέλη της χούντας των Συνταγματαρχών μιλούσε για το τέλος των τυράννων. Το «Επί Ασπαλάθων» δημοσιεύτηκε πρώτα στη γαλλική Le Monde και στη συνέχεια στο ΒΗΜΑ, λίγες ημέρες μετά το θάνατο του ποιητή, επί χούντας ακόμη.

Οι αναφορές στο Σεφέρη προσδίδουν έναν χαρακτήρα επικαιρότητας στο «Μεγάλο Ταξίδι», που μιλά για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ερμηνεύσουν οι άνθρωποι τις πράξεις τους και να καθοδηγήσουν το μέλλον τους.

Παρόλο που το βιβλίο φιλοξενεί μια πληθώρα σκέψεων και διαδρομών, είναι μικρό. «Πάντα μου άρεσαν τα μικρά βιβλία, αλλά τόση συμπύκνωση δεν μπορούσα ούτε να την ονειρευτώ», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τσούτσουρα.

Ειδική σημασία για τη συγγραφέα φέρει και το εξώφυλλο στο οποίο εκτίθεται ένας άγνωστος πίνακας μεγάλου ρομαντικού ζωγράφου, του Ιωάννη Αλταμούρα, που ταξίδεψε ανάμεσα στη Φλωρεντία και στις Σπέτσες, την Αθήνα και την Κοπεγχάγη, αλλά η μοίρα τού επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι. Στα 26 του χρόνια κόπηκε το νήμα της ζωής του.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας