Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά το γάλα ημέρας, το γάλα νύχτας

Μετά το γάλα ημέρας, το γάλα νύχτας

Ένα ποτήρι γάλα βοηθάει στον ύπνο, έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Μπορεί και να είχαν δίκιο, αρκεί το γάλα να έχει συλλεχθεί τη νύχτα από αγελάδες που κοιμούνται: μελέτη σε πειραματόζωα δείχνει ότι το «νυχτερινό γάλα» ενδέχεται να βοηθά σε περιπτώσεις αϋπνίας και άγχους.

Ένα ποτήρι γάλα βοηθάει στον ύπνο, έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Μπορεί και να είχαν δίκιο, αρκεί το γάλα να έχει συλλεχθεί τη νύχτα από αγελάδες που κοιμούνται.

Μελέτη σε πειραματόζωα δείχνει ότι το «νυχτερινό γάλα» ενδέχεται να βοηθά σε περιπτώσεις αϋπνίας και άγχους, γράφει η Wall Street Journal.

Το επιχείρημα είναι ότι το γάλα νύχτας περιέχει 24% περισσότερη τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ της διατροφής που φέρεται να προκαλεί υπνηλία, καθώς και δέκα φορές περισσότερη μελατονίνη, μια ορμόνη του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Η νοτιοκορεατική ερευνητική ομάδα τάισε ποντίκια εργαστηρίου με διάφορες δόσεις αποξηραμένου «νυχτερινού γάλακτος» και τα συνέκρινε με ποντίκια τα οποία είτε κατανάλωσαν γάλα που είχε συλλεχθεί στη διάρκεια της ημέρας, είτε δεν κατανάλωσαν καθόλου γάλα. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης μια ομάδα ποντικών στα οποία χορηγήθηκε το αγχολυτικό φάρμακο διαζεπάμη.

Μία ώρα μετά τη χορήγηση, τα πειραματόζωα υποβλήθηκαν σε σειρά δοκιμών. Τα ποντίκια στην ομάδα του νυχτερινού γάλακτος ήταν λιγότερο δραστήρια, κοιμούνταν περισσότερη ώρα και έπεφταν πιο εύκολα από μια περιστρεφόμενη μπάρα, ένδειξη ότι ήταν νυσταλέα και είχαν χάσει την αίσθηση της ισορροπίας.

Ακόμα, τα ποντίκια αυτής της ομάδας ήταν πιο πρόθυμα να εξερευνήσουν άγνωστους χώρους, μια ένδειξη μειωμένου άγχους, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Journal of Medicinal Food.

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως το νυχτερινό γάλα βρέθηκε να έχει μειωμένη δράση σε σχέση με το αγχολυτικό διαζεπάμη, το οποίο μείωσε περισσότερο τη σωματική δραστηριότητα και αύξησε τις πτώσεις από την περιστρεφόμενη μπάρα.

Ωστόσο τα εγκεφαλογραφήματα των πειραματόζωων έδειξαν ότι το νυχτερινό γάλα δεν προκαλεί τις μεταβολές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με τα αγχολυτικά.

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι η νέα μελέτη είναι μικρή και δεν εξετάζει την επίδραση του γάλακτος νύχτας σε ανθρώπους με αϋπνία ή άγχος.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024