Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί το να προσπαθείς να κάψεις θερμίδες είναι χάσιμο χρόνου

Γιατί το να προσπαθείς να κάψεις θερμίδες είναι χάσιμο χρόνου

Η γυμναστική αποκλειστικά για την καύση θερμίδων απομυθοποιείται.

Παπαναστασίου Ευφροσύνη / φωτό: Shutterstock

Θες να αλλάξεις τρόπο ζωής; Θες να χάσεις κιλά, να νιώσεις αναζωογονημένη και να αποκτήσεις περισσότερα αποθέματα ενέργειας; Πρώτα, πρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που γυμνάζεσαι.
Πριν από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το παρακάτω: πάνω στη γη, υπάρχουν τρία είδη ανθρώπων: οι αθλητές aka επαγγελματίες, εκείνοι που λατρεύουν τη γυμναστική και εκείνοι που γυμνάζονται απλά για να χάσουν κιλά – και που απλά απεχθάνονται το γυμναστήριο, το τρέξιμο και όλα τα συναφή.
Η στενάχωρη αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων ταυτίζεται με την τελευταία κατηγορία: γυμνάζονται για να κάψουν εκείνη την pizza, τούρτα, σοκολάτα (και πάει λέγοντας) που έφαγαν την προηγούμενη.
Οι ειδικοί προειδοποιούν. Αυτό το είδος της γυμναστικής, απλά δεν δουλεύει. Ας κοιτάξουμε παρακάτω το γιατί:

1. Δεν καις αρκετά
Σύμφωνα με το γυμναστή Μάικλ Τέιλορ, δεν υπάρχει κανένα είδος γυμναστικής που να μπορεί να διορθώσει μία κακή διατροφή. Δυστυχώς, καίγοντας κάποιο αριθμό θερμίδων στο γυμναστήριο, δεν σημαίνει πως θα χάσεις και τις θερμίδες που σου φόρτωσε εκείνο το σοκολατένιο μάφιν.

2. Οι θερμίδες δεν είναι μόνο θερμίδες
Φυσικά, το ανθρώπινο σώμα δέχεται πολύ πιο εύκολα τις φυσικές από ότι τις τεχνητές τροφές. Για αυτό πχ και τα αβοκάντο, οι μπανάνες και ο χυμός της καρύδας είναι πολύ πιο ωφέλιμα συγκριτικά με το fast food, τα τσιπς και τα αναψυκτικά –ακόμη και εάν έχουν τις ίδιες θερμίδες. Δεν είναι μόνο οι θερμίδες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας.

3. Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Όπως λέει και ο Τέιλορ, το σώμα λατρεύει να σου μιλάει! Και είναι και υπερβολικά έξυπνο. Για αυτό και όταν γυμνάζεσαι πρέπει να δίνεις προσοχή στα μηνύματα που σου στέλνει. Άμα για παράδειγμα σου λέει «Εμ, δεν νιώθω και πολύ καλά, σταμάτα» και εσύ συνεχίζεις να το αγνοείς, γιατί εντάξει, η γυμναστική πρέπει να είναι επίπονη (not) –τότε έχεις χάσει το παιχνίδι.

Τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα;

1. Η καύση θερμίδων δεν είναι πια ο στόχος σας
Ξεχάστε το «όσο πιο πολύ πονάω, τόσο πιο πολύ γυμνάζομαι». Όσο αγνοούμε τα μηνύματα που μας στέλνει το σώμα μας, άλλο τόσο η γυμναστική θα μοιάζει εφιάλτης –για εμάς και τους μύες μας. Για αυτό ελέγξτε τα όριά σας και όταν αρχίζετε να πονάτε σταματήστε, ή αλλάξτε άσκηση.

2. Το να νιώθετε καλά όμως είναι
Πώς γίνεται να νιώθεις καλά ενώ γυμνάζεσαι; Στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο, αλλά θέλει πολλή εξάσκηση, αφού μέχρι τώρα δεν είχαμε συνδέσει τη γυμναστική με θετικά συναισθήματα:

Χαλαρώστε και ακούστε το σώμα σας. Ό,τι είδους γυμναστικής και να κάνετε –τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι, ορειβασία –μείνετε συνδεμένοι με τα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας. Ανακαλύψτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα –όχι αυτό που πονάει περισσότερο. Άμα δεν σας αρέσει αυτή η άσκηση, συνεχίστε μέχρι να βρείτε αυτή που θα σας κάνει να νιώθετε καλύτερα.. Στην τελική, αυτή είναι και η μέθοδος που θα μας δώσει το έναυσμα να προσέξουμε τη διατροφή μας, τον τρόπο ζωής μας γενικότερα. Ο σωστός τρόπος ζωής θα βγαίνει από μέσα μας πλέον.

woman.in.gr

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024