Διαπραγμάτευση-θρίλερ για την προστασία της α’ κατοικίας
Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και την αναμόρφωση του «ν.Κατσέλη», καθώς οι θεσμοί θέτουν αυστηρότατα σωρευτικά κριτήρια για την προστασία της α' κατοικίας όσων δανειοληπτών υπαχθούν στον νόμο. Το θέμα συζητείται εκ νέου στη συνάντηση των θεσμών με τον Γ.Σταθάκη.
Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και την αναμόρφωση του «ν.Κατσέλη», καθώς οι δανειστές θέτουν αυστηρότατα σωρευτικά κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων δανειοληπτών υπαχθούν στον νόμο.
Το θέμα συζητείται εκ νέου στη συνάντηση των εκπρόσωπων των θεσμών με τον Γ.Σταθάκη, με τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας να είναι ασφυκτικά, δεδομένου ότι η υπουργική απόφαση για την τροποποίηση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, ενώ σχετίζεται άμεσα και με το επείγον θέμα της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η κυβέρνηση ζητά η αντικειμενική αξία της κατοικίας που θα προστατεύεται να προσεγγίζει τις 300.000 ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο να οριστεί στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών (σε δάνεια, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αν καταφέρει να πείσει για την ορθότητα της πρότασής της θα έχει εξασφαλίσει το 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, απομακρύνοντας τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της μοναδικής τους κατοικίας.
Οι θεσμοί, που αρχικά ζητούσαν να οριστεί το ύψος της αντικειμενικής αξίας στις 60.000, τελικά δέχθηκαν να διπλασιαστεί στις 120.000 ευρώ, αλλά θέτουν εισοδηματικά κριτήρια στα όρια της φτώχειας: περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο (432 ευρώ τον μήνα) για άγαμο και 11.000 ευρώ τον χρόνο (908 ευρώ τον μήνα) για τετραμελή οικογένεια.
Όσων αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», θέμα καθοριστικό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι θεσμοί ζητούν την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε distress funds, με την κυβέρνηση να συζητά την πρόταση αυτή μόνο σε ότι αφορά μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, ζητώντας όμως την απαγόρευσή της για στεγαστικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συντάξεις: Στις 19 Δεκεμβρίου οι πρώτες καταβολές
- Αφρική: Τραγωδία σε γάμο – Καλεσμένος σκότωσε κατά λάθος τον γαμπρό – Ακολούθησε μακελειό με 57 νεκρούς
- ΣΥΡΙΖΑ: Κομματικά στελέχη της ΝΔ και με τη βούλα τα πρωτοπαλίκαρα της «Ομάδας Αλήθειας»
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πολύ σημαντικό για τον Τραμπ, η Ελλάδα να είναι ενεργειακός κόμβος στην περιοχή
- Χονγκ Κονγκ: Εκλογές στη σκιά της πρόσφατης πολύνεκρης πυρκαγιάς
- Zootopia 2: Σινεμά στην Κίνα γέμισαν σκυλιά – Η πιο viral προβολή της χρονιάς
