Εντοπίστηκε μέσα σε λάσπες το θρυλικό πολεμικό πλοίο «Αγιο Πνεύμα» του βασιλιά Ερρίκου Ε', το οποίο πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο. Το πλοίο εντοπίστηκε χάρη στις προσπάθειες του καθηγητή Ίαν Φριλ και ήδη οι βρετανικές Αρχές έδωσαν εντολή να αποκλειστεί η περιοχή για να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάσυρσής του.

Εντοπίστηκε μέσα σε λάσπες το θρυλικό πολεμικό πλοίο «Αγιο Πνεύμα» του βασιλιά Ερρίκου Ε’ το οποίο πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο.

Ο βασιλιάς και το πλοίο

Ο Ερρίκος Ε’ ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από το 1413-1422 και θεωρείται ένας από τους πλέον πολεμοχαρείς βασιλείς του Μεσαίωνα.

Η μαχητικότητά του και το θάρρος του στην μάχη του Αζινκούρ απαθανατίστηκε από τον Σαίξπηρ. Έμεινε στην ιστορία για τις πολλές μάχες που έδωσε σε στεριά και θάλασσα εναντίον των Γάλλων στη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.

Ο Ερρίκος κατασκεύασε πέντε πολεμικά πλοία με τα οποία κατόρθωσε να επικρατήσει της ισχυρότερης εκείνη την εποχή ναυτικής δύναμης της Γαλλίας. Ένα από αυτά τα πλοία είχε ονομαστεί Holigost -Holy Ghost- δηλαδή το Αγιο Πνεύμα. Ήταν ένα πλοίο με πλήρωμα 200 ναυτών και μπορούσε να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών.

Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες από το 1416 ώς το 1420 και η τύχη του στη συνέχεια δεν έγινε γνωστή.

Τελικά, η έρευνα του καθηγητή ιστορίας Ιαν Φριλ τον οδήγησε στον ποταμό Χαμπλ στο Χάμπσαϊρ όπου αεροφωτογραφίες και άλλα ευρήματα επέτρεψαν τον εντοπισμό του θρυλικού πλοίου θαμμένο κάτω από ένα μεγάλο στρώμα λάσπης.

Οι βρετανικές Αρχές έσπευσαν να αποκλείσουν την περιοχή για να προστατέψουν το πλοίο και να ξεκινήσουν την διαδικασία ανάσυρσής του.

Θοδωρής Λαΐνας
ΒΗΜΑScience

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr