Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαδικτυακό κίνημα δηλώνει: «Η ζωγραφική του Ρενουάρ είναι χάλια»

Διαδικτυακό κίνημα δηλώνει: «Η ζωγραφική του Ρενουάρ είναι χάλια»

«Η ζωγραφική του Ρενουάρ είναι χάλια». Δεν πρόκειται για δήλωση κάποιου κριτικού τέχνης, αλλά για ένα κίνημα που δημιουργήθηκε στο Instagram, από έναν ορκισμένο εχθρό των έργων του κορυφαίου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου που ζητεί να αποσυρθούν από τα μουσεία οι πίνακές του. «Όταν ο προ-προπάππους σας ζωγραφίσει κάτι που θα αξίζει 78 εκατ. δολάρια, τότε θα μπορείτε να ασκήσετε κριτική» ήταν η απάντηση της Ζενεβιέβ Ρενουάρ.

«Η ζωγραφική του Ρενουάρ είναι χάλια»… Δεν πρόκειται για δήλωση κάποιου κριτικού τέχνης, αλλά για ένα κίνημα που δημιουργήθηκε στο Instagram, από έναν ορκισμένο εχθρό των έργων του κορυφαίου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, και το οποίο αριθμεί χιλιάδες ακόλουθους.

Ο επικεφαλής του κινήματος ονομάζεται Μαξ Γκέλερ και αφορμή, όπως ο ίδιος δηλώνει στον Guardian, στάθηκε η απογοήτευση που ένιωσε όταν επισκέφθηκε το Μουσείο του Ιδρύματος Μπαρνς στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που φιλοξενεί δεκάδες πίνακες τού γάλλου δημιουργού.

«Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι καλός; Έχετε δει τα έργα του; Στην πραγματικότητα τα δέντρα είναι υπέροχα. Εάν όμως εμπιστευθείτε την άποψη του Ρενουάρ, τότε τα δέντρα δεν είναι τίποτα άλλο παρά πράσινες μουτζούρες» λέει στη βρετανική εφημερίδα.

Κατά τον Γκέλερ, ο Ρενουάρ έχει αναγνωριστεί ως σπουδαίος ζωγράφος μόνο και μόνο γιατί τα έργα του βρίσκονται σε μουσεία. Αλλά εάν παρατηρήσει κανείς τους πίνακες τότε θα καταλάβει πως η επιχειρηματολογία αυτή «είναι παραπλανητική», υποστηρίζει.

Με δική του πρωτοβουλία, τα μέλη του κινήματος οργάνωσαν την περασμένη Δευτέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Οι διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «ReNOir», «Κατεβάστε τους. Ο Ρενουάρ είναι χάλια» και «Ο Θεός μισεί τον Ρενουάρ», ζήτησαν από τη διοίκηση του μουσείου να αποσύρει τους πίνακες από τη συλλογή τού ιδρύματος.

Guerrilla Art Lecture. Coming to a confused art museum near you. #renoirsucksatpainting

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Renoir Sucks At Painting (@renoir_sucks_at_painting) στις Σεπ 12, 2015, 12:57μμ PDT

Ο Γκέλερ πρότεινε μάλιστα τα έργα του Ρενουάρ να αντικατασταθούν από πίνακες που προβάλλουν περισσότερο τη διαφορετικότητα και όχι μόνο «λευκούς άνδρες και το λευκό ανδρικό βλέμμα τους».

Κάθε φωτογραφία που ανεβαίνει στο Instagram παρουσιάζει έργα του γάλλου δημιουργού, ενώ σε κάποιες ποζάρει ο Γκέλερ εκνευρισμένος, με φόντο κάποιον πίνακα. Τα σχόλια που συνοδεύουν τις αναρτήσεις κάθε άλλο παρά κολακευτικά είναι για τον Ρενουάρ. Τα περισσότερα τουλάχιστον, γιατί στη «συζήτηση» για την καλλιτεχνική αξία των έργων παρενέβη και μία γυναίκα που δηλώνει τρισέγγονη του ζωγράφου.

«Όταν ο προ-προπάππους σας ζωγραφίσει κάτι που θα αξίζει 78 εκατ. δολάρια, τότε θα μπορείτε να ασκήσετε κριτική. Μέχρι τότε, αυτό που μπορώ να πω είναι πως η ελεύθερη αγορά (έργων τέχνης) έχει μιλήσει και ο Ρενουάρ δεν είναι χάλια ως ζωγράφος» έγραψε η Ζενεβιέβ Ρενουάρ.

Το σχόλιό της δεν έμεινε αναπάντητο από τον Γκέλερ: «Νομίζω ότι πρόκειται για ένα από τα πιο παράλογα και παρανοϊκά επιχειρήματα το να λέμε ότι η ελεύθερη αγορά μπορεί να καθορίζει την ποιότητα» έγραψε, παραθέτοντας μάλιστα ορισμένα φαινόμενα, που κατά την άποψή του οφείλονται στην επίδραση της ελεύθερης αγοράς στην κοινωνία: την κλιματική αλλαγή, τη δουλεία, ακόμα και τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Οι άνθρωποι του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης δεν θέλησαν να σχολιάσουν την κινητοποίηση που οργάνωσε ο Γκέλερ. Την σχολίασε όμως με το γνωστό καυστικό ύφος του ο κριτικός τέχνης και εκ των βασικών αρθρογράφων του Guardian, Τζόναθαν Τζόουνς.

«Ένας όχλος έξω από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης ζήτησε οι πίνακες του Πιέρ Ωγκύστ Ρενουάρ να αποσυρθούν γιατί ‘είναι χάλια’. Αυτό σίγουρα είναι το τέλος» γράφει, μεταξύ άλλων, ο Τζόουνς, αποκαλώντας το κίνημα του Γκέλερ «σοβαροφανές».

«Χαιρετίζω τους εχθρούς του Ρενουάρ για αυτή την προσπάθεια, υπό την έννοια της δημοκρατίας στην αισθητική. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ο Γκέλερ είναι εντελώς λάθος και οι λόγοι για τους οποίους λέει ότι απεχθάνεται τον Ρενουάρ δείχνουν άγνοια και έλλειψη καλλιέργειας» σημειώνει.

Ο Τζόουνς υποστηρίζει πως εάν ο Γκέλερ και τα μέλη του κινήματός του έδιναν τη δέουσα προσοχή στους πίνακες του σπουδαίου ζωγράφου, όπως ο διάσημος «Χορός στο Μουλέν ντε λα Γκαλέτ», θα αναγνώριζαν την αξία τους.

«Είναι καλό να μας απασχολεί η τέχνη και είναι υγιές το να έχουμε άποψη. Όμως την επόμενη φορά προσπαθήστε να το ψάξετε καλύτερα» συμβουλεύει.

Άννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024