
Αλλάζει η ΤτΕ τη μεθοδολογία κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών
Σε σημαντική αλλαγή της μεθοδολογίας κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη χρήση των στατιστικών εξωτερικού εμπορίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Σε σημαντική αλλαγή της μεθοδολογίας κατάρτισης του ισοζυγίου πληρωμών προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, με τη χρήση των στατιστικών εξωτερικού εμπορίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Με τη νέα μεθοδολογία, τα στοιχεία του ισοζυγίου αγαθών θα αντικατοπτρίζουν τελωνειακά ή άλλα διοικητικά στοιχεία, όπως αυτά συλλέγονται ή εκτιμώνται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η υιοθέτηση της νέας πηγής στοιχείων θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2013, περίοδο για την οποία θα είναι διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία.
Η ενσωμάτωση στο ισοζύγιο πληρωμών των στατιστικών εξωτερικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εφαρμογή ενιαίων διεθνών κανόνων και την εναρμόνιση των στατιστικών του ισοζυγίου πληρωμών με τους Εθνικούς Λογαριασμούς.
Οι στατιστικές εξωτερικού εμπορίου της ΕΛΣΤΑΤ περιλαμβάνουν:
- Τις στατιστικές εισαγωγών και εξαγωγών από και προς τρίτες χώρες εκτός ΕΕ (Extrastat), οι οποίες συγκεντρώνονται από τα τελωνεία μέσω του Ενιαίου Διοικητικού Εντύπου.
- Τις στατιστικές ενδοκοινοτικού εμπορίου (Intrastat), οι οποίες συγκεντρώνονται μέσω του ειδικού εντύπου που αποστέλλουν οι επιχειρήσεις (δήλωση Intrastat).
- Εκτιμήσεις, για τις συναλλαγές των οποίων η αξία είναι χαμηλότερη του στατιστικού ορίου αναγγελίας και για τις οποίες οι επιχειρήσεις δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης Intrastat.
- Τα στοιχεία των ‘‘ελλιπών τελωνειακών διασαφήσεων’’, τα οποία στην πλειονότητά τους αφορούν στα πετρελαιοειδή.
- Πρόσθετα στοιχεία, τα οποία διαβιβάζονται στην ΕΛΣΤΑΤ από διοικητικές πηγές και αφορούν κυρίως στρατιωτικό εξοπλισμό.
Τέλος, η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά, με βάση μεθοδολογία που έχει αναπτύξει, το ύψος των μη δηλούμενων εισαγωγών, οι οποίες αφορούν κυρίως σε παράνομες δραστηριότητες (λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, προϊόντων καπνού, ναρκωτικών και άλλων προϊόντων, π.χ. ρούχων). Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος τα στοιχεία αυτά που περιλαμβάνονται στις εισαγωγές κατά την κατάρτιση των Εθνικών Λογαριασμών, τοποθετούν το λαθρεμπόριο αγαθών στο 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπορεί να καταστρέψει ο Τραμπ το Ιράν σε μία νύχτα; – Τι λένε στρατιωτικοί αναλυτές;
- Τροχαίο με παράσυρση γυναίκας στη λεωφόρο Κηφισίας
- Φαλ: «Προπονούμαι και περιμένω να παίξω, θα επιστρέψω στο επίπεδό που ήμουν»
- «Μπορούμε να γιορτάσουμε το Πάσχα χωρίς να σκοτώνουμε» – Νέα δράση από vegans στο Σύνταγμα
- Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ – «Η ελπίδα βρίσκεται στην ανατολική Ευρώπη»
- Βασίλισσα Ελισάβετ: «Λάτρευε να χορεύει και να τραγουδάει ABBA κάθε πρωί»