YΛΙΚΑ για 4 μερίδες

  • 500 γρ. ριγκατόνι (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας)
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. αντζούγιες, ψιλοκομμένες
  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτα*
  • 20 γρ. κάππαρη
  • 40 γρ. ελιές πράσινες, ψιλοκομμένες
  • 30 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 100 γρ. νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
  • 500 γρ. τόνο στραγγισμένο
  • 150 γρ. ντομάτες κονκασέ
  • βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • κρεμμύδι φρέσκο, το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο και κοχλάζον νερό και, αφού τα σουρώσουμε, φυλάμε 100 γρ. από το νερό του βρασίματος.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να μυρίσει. Ρίχνουμε τις αντζούγιες και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτα, την κάππαρη, τις σταφίδες, τις ελιές και το νερό. Αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον τόνο και τις ντομάτες και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε τα βρασμένα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά. Θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη υγρά στην κατσαρόλα, αλλά όχι πολλά ούτε πολύ ρευστά, σχετικώς «δεμένα». Βγάζουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό, τον μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμύδι, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε για αλάτι. Σερβίρουμε.


*Συνταγή για τη σάλτσα ντομάτας
YΛΙΚΑ

  • 15 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 15 γρ. σκόρδο σε σκελίδες
  • 50 γρ. πελτές ντομάτας
  • 500 γρ. ντομάτες, ολόκληρες από κονσέρβα
  • 20 γρ. βασιλικός, φύλλα
  • ζάχαρη, αν χρειάζεται
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη σάλτσα ντομάτα
Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις αυτό μυρίσει, προσθέτουμε και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1 περίπου λεπτό.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, αλατίζουμε, προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται, και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά για 1 περίπου ώρα.
Προσθέτουμε τον βασιλικό και μαγειρεύουμε ακόμη 5 λεπτά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο και την αλέθουμε σε χορτόμυλο ή μπλέντερ. Την περνάμε από σήτα. Την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στο ψυγείο, στη συντήρηση.

gamos.gr