Εκρηκτικό το κλίμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης
«Εγκλωβισμένο» στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού σε ένα νησί όπου πλέον ζει σε δρόμους, πάρκα, καταυλισμούς και σημεία εισόδου άγνωστος αριθμός προσφύγων που κάποιοι ανεβάζουν στους 20.000, δεν υπάρχουν άτομα που να έχουν καταγραφεί ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση εισιτηρίων, στην επιβίβαση τους στο πλοίο και στη συνέχεια την αναχώρηση τους από τη Λέσβο. Συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων για μια θέση στο πλοίο. Μολότοφ κατά προσφύγων από δύο νεαρούς.
«Εγκλωβισμένο» στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι πλέον και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αφού σε ένα νησί όπου πλέον ζει σε δρόμους, πάρκα, καταυλισμούς και σημεία εισόδου άγνωστος αριθμός προσφύγων που κάποιοι ανεβάζουν στους 20.000, δεν υπάρχουν άτομα που να έχουν καταγραφεί ώστε να προχωρήσουν στην έκδοση εισιτηρίων, στην επιβίβαση τους στο πλοίο και στη συνέχεια την αναχώρηση τους από τη Λέσβο.
Το πλοίο, το οποίο επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 5.30 το πρωί με 2.500 επιβάτες, είναι ακόμα δεμένο στην προβλήτα της Μυτιλήνης και μέχρι τις 9 το πρωί δεν είχαν εκδοθεί περισσότερα από 1.000 εισιτήρια.
Την ίδια ώρα σε ένα πραγματικά εκρηκτικό κλίμα στο χώρο, όπου λειτουργεί η πρώτη καταγραφή από στελέχη του Λιμενικού Σώματος, συνωστίζονται περισσότερα από 3.000 άτομα, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται από πρόσφυγες που με κάθε τρόπο έρχονται στην πόλη της Μυτιλήνης.
Ο αριθμός των προσφύγων που δεν έχουν καταγραφεί ξεπερνά τα 10.000 άτομα που διαμένουν στην πόλη της Μυτιλήνης, σε δημόσιους χώρους, ακόμα και σε παλιά σπίτια και αυλές.
Κι ενώ ξεσπούν συνέχεια συγκρούσεις ανάμεσα σε πρόσφυγες διαφορετικών εθνοτήτων και φυλών, αλλά και με ντόπιους, η καταγραφή καθυστερεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο καταγραφής στο λιμάνι θα σταματήσει να λειτουργεί και η διαδικασία αυτή πλέον θα γίνεται στον καταυλισμό του καρά Τεπέ, περίπου τρία χιλιόμετρα έξω και βόρεια της πόλης.
Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο κόσμος πρέπει να μετακινηθεί στον καταυλισμό όπου, όμως, και πάλι καταγραφή δεν θα γίνεται, αφού το καταγραφικό κέντρο δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
Νωρίς το πρωί στη Μυτιλήνη έφτασαν δυο διμιοιρίες των ΜΑΤ, προκειμένου να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο νησί ομάδες αποκατάστασης της τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος.
Μαζί τους έφθασαν και 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καταγραφής. Το πρωί έφθασε στη Μυτιλήνη και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Μολότοφ κατά προσφύγων
Bόμβες μολότωφ εναντίον οικογενειών Σύρων προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει σε πάρκα της πόλης έριξαν δύο νεαροί στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
Αρχικά, οι δυο νεαροί, ηλικίας 17 και 19 ετών, έριξαν μια βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων προσφύγων που έμεναν σε σκηνή στο δημοτικό κήπο.
Από την ανάφλεξη της βόμβας τραυματίσθηκε ελαφρά ένας 30χρονος Σύρος που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Ύστερα από 15 λεπτά οι ίδιοι ανήλικοι που επέβαιναν σε δίκυκλο, πέταξαν βόμβα μολότοφ εναντίον οικογένειας Σύρων που διέμενε στο πάρκο Χατζηδήμου. Από λάθος όμως των δυο νεαρών η βόμβα έπεσε σε κατασκευή από τούβλα μέσα στο πάρκο, αναφλέχτηκε και η καύσιμη ύλη διαχύθηκε προς οικογένεια Αφγανών που κοιμόταν λίγο παραπέρα. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Νωρίς το πρωί οι δυο νεαροί συνελήφθηκαν αφού κάμερα ασφαλείας παρακείμενης οικίας στο πάρκο Χατζηδήμου κατέγραψε το γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες ομολόγησαν τις πράξεις τους και αύριο το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις.
Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν υπολείμματα από τους ανωτέρω εμπρηστικούς μηχανισμούς, τους οποίους όπως διακριβώθηκε, τους είχε κατασκευάσει ο 17χρονος.
Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σχηματίσθηκε και σε βάρος της μητέρας του 17χρονου, για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο, λέει η Ουκρανία
- Byron: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μέγαρα, Ανατολική Μάνη, Ευρώτας και δύο κοινότητες στον Δήμο Μάνδρας
- Κρις Πρατ: Πρωταγωνιστεί σε ντοκιμαντέρ που εξερευνά τον κρυμμένο τάφο του Αγίου Πέτρου
- LIVE: Καλαμάτα – Ολυμπιακός Β’
- Κακοκαιρία Byron: Μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα φαινόμενα στη Θεσσαλία – Βροχοπτώσεις στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία
- Στέφανος Τσιτσιπάς: Προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή για να παραδώσει το δίπλωμα οδήγησης