Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οδηγίες προς τους εκλογείς από το υπουργείο Εσωτερικών

Οδηγίες προς τους εκλογείς από το υπουργείο Εσωτερικών

Εγκύκλιο με τις οδηγίες προς τους εκλογείς εν όψει της κάλπης της 20ης Σεπτεμβρίου εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ισχύοντα για τους σταυρούς προτίμησης και τους ετεροδημότες.

Εγκύκλιο με τις οδηγίες προς τους εκλογείς εν όψει της κάλπης της 20ης Σεπτεμβρίου εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ισχύοντα για τους σταυρούς προτίμησης και τους ετεροδημότες.

Χωρίς σταυρό προτίμησης
Δεν τίθεται στο ψηφοδέλτιο σταυρός προτίμησης υπέρ των υποψηφίων, δεδομένου ότι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος («λίστα»). Σε περίπτωση όμως που τεθεί από εκλογέα σταυρός προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 7.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα της 20ής Σεπτεμβρίου 2015. Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το σχετικό δικαίωμα.

Οσοι έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων δήμων, έχουν τη δυνατότητα ως και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 20ής Σεπτεμβρίου να απευθυνθούν στον δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όσοι από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα μητρώα αρρένων.
Τα πιστοποιητικά που θα προσκομίζουν οι ανωτέρω εκλογείς και τα οποία θα εκδίδονται εις διπλούν, φέρουν την κάτωθι ένδειξη: «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015».

Ετεροδημότες

Παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 30ή Ιουνίου 2015 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Συνεπώς, όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής δεν πρέπει να επιτρέπουν σε εκλογείς που φέρουν την ένδειξη Ε στον βασικό εκλογικό κατάλογο να ψηφίσουν.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει επίσης να έχουν υπόψη τους ότι για τον υπολογισμό των πραγματικά εγγεγραμμένων κάθε κοινού εκλογικού τμήματος αφαιρούνται οι ετεροδημότες και θεωρούνται εγγεγραμμένοι μόνον όσοι δεν φέρουν την ένδειξη Ε πριν από το όνομά τους.
Με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί η πλασματική εμφάνιση στοιχείων που αφορούν τόσο το σύνολο του εκλογικού σώματος όσο και το ποσοστό αποχής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024