Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τμήμα δεύτερου αρχαίου ναού στην Παλμύρα κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές

Τμήμα δεύτερου αρχαίου ναού στην Παλμύρα κατέστρεψαν οι τζιχαντιστές

Σημαντικές ζημιές σε τμήμα του Nαού του Μπελ στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας προκάλεσαν οι τζιχαντιστές της ISIS, συνεχίζοντας την «επίδειξη δύναμης» μετά την κατάληψη της πόλης. Η καταστροφή των μνημείων, μετά την ισοπέδωση του ναού του Βάαλ, προστίθεται στην βάρβαρη εκτέλεση του αρχαιολόγου που ήταν για δεκαετίες επικεφαλής της διαχείρισης των μνημείων.

Σημαντικές ζημιές σε τμήμα του Ναού του Μπελ στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας προκάλεσαν οι τζιχαντιστές της ISIS, συνεχίζοντας την «επίδειξη δύναμης» μετά την κατάληψη της πόλης.

Η καταστροφή των μνημείων, μετά την ισοπέδωση του Ναού του Βάαλ, προστίθεται στην βάρβαρη εκτέλεση του αρχαιολόγου που ήταν για δεκαετίες επικεφαλής της διαχείρισης των μνημείων.

Όπως ανέφερε τη νύχτα προς Δευτέρα η οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που συγκεντρώνει πληροφορίες από τον συριακό εμφύλιο, ένα «τμήμα του ναού» καταστράφηκε, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Κάτοικοι είχαν αναφέρει νωρίτερα πως η καταστροφή έγινε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, όπως μεταδίδει το Reuters. Ανέφεραν πως ακούστηκε ισχυρή έκρηξη και πως, μετά την καταστροφή, έχει απομείνει μόνο ο εξωτερικός τοίχος του ναού του Μπελ.

Παραμένει ωστόσο ασαφές πόσο εκτεταμένες είναι οι ζημιές. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της Συρίας δήλωσε στο BBC πως η έκρηξη συνέβη στην περίμετρο του ναού και δεν κατέστρεψε το περιστύλιο ή το ιερό.

Οι τζιχαντιστές είχαν καταστρέψει προηγουμένως με εκρηκτικά το Ναό του Βάαλ. Ημέρες μετά τις πρώτες αναφορές εκείνης της καταστροφής, η ISIS είχε διοχετεύσει βίντεο με την έκρηξη και εικόνες με τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στον ναό.

Η κατασκευή του Ναού του Μπελ, ο οποίος συνδυάζει την αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής και της Ελληνιστικής Περιόδου, είχε ολοκληρωθεί το 32 μ.Χ. και ήταν ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους στην περιοχή. Βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τη σειρά με τους κίονες στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας.

Η αρχαία πόλη της Παλμύρας ήταν σημαντικός σταθμός στη σύνδεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας με την Περσία, την Ινδία και την Κίνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024