Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέισον: Σοκαρισμένος ο Τσακαλώτος από προκλητικούς όρους των εταίρων

Μέισον: Σοκαρισμένος ο Τσακαλώτος από προκλητικούς όρους των εταίρων

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Πολ Μέισον και το Channel 4 παραχώρησε την Πέμπτη ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε σοκαρισμένος και οργισμένος από τους προκλητικούς όρους της πρότασης των εταίρων. Πάντως, ο ίδιος ο αναπληρωτής δηλώνει ότι «εάν επικρατήσει η λογική [...] υπάρχουν πολλές πιθανότητες για καλή λύση».

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Πολ Μέισον και το Channel 4 παραχώρησε την Πέμπτη ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε σοκαρισμένος και οργισμένος από τους προκλητικούς όρους της πρότασης των εταίρων.

Σχετικό tweet έκανε ο Πολ Μέισον:

Πάντως, στη συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει ότι «εάν επικρατήσει η λογική […] υπάρχουν πολλές πιθανότητες για καλή λύση». Τονίζει, δε, ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της Ευρώπης, καθώς πιστεύει ότι η διάσπασή της και η διάλυση της ευρωζώνης θα είχε επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς πόσο κοντά θεωρεί ότι βρίσκεται η Ελλάδα σε μια άτακτη χρεοκοπία, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Νομίζω ότι εάν επικρατήσει η λογική», εάν οι εταίροι της Ελλάδας λάβουν υπόψη τους τη μετριοπάθεια που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, «υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει μια καλή λύση».

Όταν ο Πολ Μέισον επέμεινε για το χρονοδιάγραμμα, εάν αναμένει μια συμφωνία «σήμερα ή αύριο», ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Νομίζω στο εγγύς μέλλον. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να αποφασίσει υπέρ της δημοκρατικής πορείας, της ευέλικτης πορείας, της πορείας η οποία εμπεριέχει κοινωνικές αλλαγές, που ενσωματώνει τις προσδοκίες του απλού κόσμου, που θέλει να ανήκει κάπου».

Η Ευρώπη, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, πρέπει να αποφασίσει αν «η δημοκρατία μετράει, μπορεί να αλλάζει τα πράγματα, ή ότι είναι ένας θεσμός βασισμένος σε κανόνες υπέρ των πλουσίων».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των αγορών οι οποίες κατά τον Μέισον μοιάζουν να προεξοφλούν την αποτυχία των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας συμφωνίας, ο συντονιστής της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς απάντησε: «Οι αγορές μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα, όπως γνωρίζετε οι αγορές δεν είναι σταθερές ως προς αυτό», όσον αφορά την Ελλάδα, και θα μπορούσαν να αλλάξουν στάση λόγω των ειδήσεων· οι ειδήσεις τις επηρεάζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε από μέρα σε μέρα, διότι τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ακόμη: «Είμαστε συστημικά υπέρ της Ευρώπης, διότι πιστεύουμε ότι η διάσπαση της Ευρώπης, η διάλυση της ευρωζώνης, θα οδηγούσε σε μια πολύ άσχημη πολιτική κατάσταση, θα οδηγούσε σε ανταγωνιστικές (σ.σ. νομισματικές) υποτιμήσεις, και πέραν αυτού σε εθνικισμούς όπως εκείνοι της περιόδου του (σ.σ. Δεύτερου Παγκοσμίου) Πολέμου, ή ακόμη χειρότερους. Η φιλοευρωπαϊκή στάση μας δεν είναι τακτική, είναι στρατηγική».

Απόσπασμα της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου ανήρτησε στο twitter ο Πολ Μέισον:

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος προχωρά σε μια σειρά εκτιμήσεων σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Όπως λέει, όταν ο φιλοευρωπαίος Τσακαλώτος χαρακτηρίζει την ευρωζώνη αντιδημοκρατικό κλαμπ για πλούσιους, αυτό σημαίνει ότι η πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά της χρεοκοπίας καθίσταται πιο αδύναμη.

Ο Πολ Μέισον σημειώνει επιπλέον ότι αποτελεί φαντασίωση των αναλυτών το ενδεχόμενο να υπάρξει κεντρώα φιλομνημονιακή κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Το ρεαλιστικό σενάριο ήταν ο μεγάλος συμβιβασμός εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα, που έχει ήδη επιτευχθεί, όπως λέει. «Αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουν άλλο» επισημαίνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024