Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Eικαστικές κυκλαδίτικες περιπλανήσεις σε Aνδρο, Ανάφη, Νάξο και Τήνο

Eικαστικές κυκλαδίτικες περιπλανήσεις σε Aνδρο, Ανάφη, Νάξο και Τήνο

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή Τέσσερις άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις σε Aνδρο, Νάξο, Ανάφη και Τήνο γίνονται αφορμή για μια εικαστική κυκλαδίτικη εξόρμηση. Αφιερωμένη στον πολυσχιδή Man Ray και θέμα «Τα πρόσωπα της γυναίκας» είναι η φετινή καλοκαιρινή έκθεση που οργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου από τις 28 […]

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Τέσσερις άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις σε Aνδρο, Νάξο, Ανάφη και Τήνο γίνονται αφορμή για μια εικαστική κυκλαδίτικη εξόρμηση.
Αφιερωμένη στον πολυσχιδή Man Ray και θέμα «Τα πρόσωπα της γυναίκας» είναι η φετινή καλοκαιρινή έκθεση που οργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου από τις 28 Ιουνίου έως και τις 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Η Γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, μούσα ή ερωμένη, δημιούργημα ακόμα της φαντασίας του καλλιτέχνη απαθανατίζεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη φιγούρα με κάθε μέσο και τρόπο σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα πλοηγηθεί στην εντυπωσιακή υπερπεντηκονταετή καλλιτεχνική πορεία του Man Ray (1912-1971) μέσα από 150 έργα όλων των ειδών: φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά και ready-mades. Θα αναγνωρίσει θρυλικές μορφές όπως την Gertrude Stein, την Peggy Guggenheim, την Kiki de Montparnasse, την Lee Miller, την Coco Chanel, την Ava Gardner, την Catherine Deneuve και άλλα δημοφιλή ονόματα της τέχνης, του θεάματος και της παρισινής κοσμικής ζωής. Ο επισκέπτης θα διαπιστώσει επίσης πως το σουρεαλιστικό κίνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τέχνη του Man Ray ανακαλύπτοντας έργα που επισκιάστηκαν από τη φωτογραφία.

Το εικαστικό αυτό αφιέρωμα θα πλαισιώσει ο τρίγλωσσος (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) συνοδευτικός τόμος των 350 σελίδων, που θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.

Ο Πύργος Μπαζαίου στη Νάξο ανοίγει και αυτό το καλοκαίρι τις πύλες του και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου φιλοξενεί την έκθεση «Falling Apart» με χειροποίητες δημιουργίες φτιαγμένες από χαρτί και καλάμι του Νίκου Αλεξίου τοποθετημένες σε γλυπτά από ναξιακό μάρμαρο του Ίνγκμπερτ Μπρουνκ.

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου επιχειρεί να διευρύνει τη θεώρηση για τη φύση αλλά και την οπτική αντίληψη της τέχνης, αναδεικνύοντας την αμφίδρομη σχέση που υπάρχει με τον τόπο όπου εγγράφεται, αλλά και ανάμεσα στους αντιθετικούς νοητικά πόλους της, όπως το εφήμερο και το μνημειακό, το φθαρτό και το άφθαρτο, το ευτελές και το πολύτιμο, το εγκόσμιο και το πνευματικό.

Oι συλλέκτες Ιορδάνης Κερενίδης και Piergiorgio Pepe που ζουν και εργάζονται στο Παρίσι επέλεξαν την πανέμορφη Ανάφη για να πραγματοποιήσουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Phenomenon».
Οι επτά καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο project -Kostas Bassanos, Alejandro Cesarco, Daniel Gustav Cramer, Detanico/Lain, Haris Epaminonda, Nina Papaconstantinou- θα δημιουργήσουν in situ έργα σύγχρονης τέχνης τα οποία θα εκτεθούν σε διάφορα σημεία του νησιού από τις 6 έως τις 19 Ιουλίου.

Οι δύο συλλέκτες ασχολούνται με τη σύγχρονη τέχνη από το 2006, αμέσως μετά την εγκατάστασή τους στο Παρίσι. Συλλέγουν έργα τέχνης και διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις, ως προσπάθεια στήριξης των καλλιτεχνών και του έργου τους. «Για εμάς, η τέχνη είναι σημαντική γιατί μπορεί να αλλάξει το πώς βλέπει ο καθένας μας τον κόσμο, να παράγει καινούργιους τρόπους σκέψης, πιο ανοιχτούς, πέρα από το κυρίαρχο αφήγημα» ανέφεραν σε συνέντευξή τους μεταξύ άλλων στο in.gr.

Αφιέρωμα στην Ομάδα ΣΙΓΜΑ, 55 χρόνια μετά, που οργανώθηκε το 1958 από τους 5 Έλληνες νέους τότε, επαναστατικούς και φιλόδοξους ζωγράφους: Κανιάρη, Κοντό, Nίκο, Τσόκλη και Γαῒτη) θα φιλοξενείται τη θερινή περίοδο έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο και θα λειτουργεί παράλληλα με τη μόνιμη έκθεση έργων του ζωγράφου.

Οι πέντε νέοι καλλιτέχνες που έφυγαν από την Ελλάδα ως «πολιτιστικοί μετανάστες» και εγκαταστάθηκαν στη Ρώμη για αρκετά χρόνια, αντιδρώντας στην υποτονική καλλιτεχνική ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε στη χώρα, δημιούργησαν την ομάδα Gruppo ΣΙΓΜΑ με σκοπό την παρουσία της στους διεθνείς καλλιτεχνικούς κύκλους (πράγμα που συνέβαινε για πρώτη φορά στην Ελληνική εικαστική πραγματικότητα).

entertainment.in.gr

Sports in

Μεγάλη ζήτηση από τον κόσμο της Φιορεντίνα για τον τελικό: Πόσα εισιτήρια έχουν διατεθεί

Τα δημοσιεύματα που ήθελαν 3.000 οπαδούς της Φιορεντίνα στην Αθήνα, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024