Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλ.Τσίπρας με πρόταση- πακέτο για το χρέος

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλ.Τσίπρας με πρόταση- πακέτο για το χρέος

Στο πλαίσιο της επιδίωξης της κυβέρνησης για «ενιαία συμφωνία», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει το πρωί της Πέμπτης στη Ρίγα της Λετονίας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να παρουσιάσει στους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ μια πρόταση-πακέτο για το χρέος.

Στο πλαίσιο της επιδίωξης της κυβέρνησης για «ενιαία συμφωνία», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ), με τους οποίους θα συναντηθεί στη Ρίγα, όπου διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, πρόταση – πακέτο για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει τον εξορθολογισμό της διάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς κουρέματα και δραματικές αλλαγές.

Κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός ανάφερε πως θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους στις συναντήσεις με τους εταίρους, ώστε το ζήτημα να τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να ληφθεί υπόψη ως παράμετρος και στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.


Η Ελλάδα διεκδικεί χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα έτη 2015 – 2016 και μειωμένα πλεονάσματα για τα επόμενα έτη, σε σχέση με τους υφιστάμενους στόχους του τρέχοντος προγράμματος. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως η αλλαγή διάρθρωσης του χρέους θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό.

Μια πρόταση που έχει παρουσιασθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περιλαμβάνει έξυπνα «swaps» (ανταλλαγές χρέους) και αφορά στα ομόλογα από το πρόγραμμα SMP που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 27 δισ. ευρώ.

Για τα ομολόγα αυτά η ελληνική πλευρά προτείνει τη διαμεσολάβηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ώστε η ΕΚΤ να αποπληρωθεί από αυτόν και, παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο να αποπληρώσει τον ESM σε βάθος χρόνου, μετά από σχετική συμφωνία με τους εταίρους.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να μειώσει χρηματοδοτικά κενά της περιόδου 2015-2018 και να δημιουργήσει το δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται η οικονομία.

Ωστόσο, η λήψη δανείου έως και 30 δισ. ευρώ από τον ESM για την ανταλλαγή χρέους προϋποθέτει πως η Ελλάδα θα υπαχθεί σε πρόγραμμα του Μηχανισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024