Μετά τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσης η κυβέρνηση ζητά τώρα και από πρεσβείες και προξενεία να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Εφορία, τυχόν αδιάθετες δαπάνες. Έντονες αντιδράσεις από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. «Όχι» από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τα χρήματα της Βουλής.

Μετά τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοικήσης η κυβέρνηση ζητά τώρα και από πρεσβείες και προξενεία να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό στην Εφορία, τυχόν αδιάθετες δαπάνες.

Οι διπλωματικές αρχές καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί από προξενικές πράξεις, όπως η έκδοση βίζας και τα πληρεξούσια, μαζί με τυχόν πόσα που δεν χρησιμοποιήθηκαν για βασικές προμήθειες, όπως γραφική ύλη και καθαριστικά.

Έμπειροι διπλωμάτες παρατηρούν ότι ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν.

Όμως, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών μιλούν για συνήθη διαδικασία που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια η οποία αφορά τις προξενικές αρχές που έχουν αρκετά έσοδα.

Οι εισπράξεις από τις προξενικές πράξεις, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, πάντα, εξαιρουμένων των λειτουργικών δαπανών των διπλωματικών και προξενικών αρχών μας στο εξωτερικό, ως χρήματα του ελληνικού κράτους, επέστρεφαν στα δημόσια ταμεία του κράτους. Το ίδιο και τώρα.

Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Έχει πάψει να μας εκπλήσσει η ‘εφευρετικότητα’ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην προσπάθειά του να μαζέψει λεφτά από εδώ και από εκεί.

» Θα θέλαμε μόνο να θυμίσουμε στους συνεταίρους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν καινοτομούν. Οι πρεσβείες αποψιλώθηκαν από τα χρήματά τους και τελικά καταργήθηκαν εντελώς και επί Όθωνα, την άνοιξη του 1843. Λίγο μετά το ελληνικό κράτος κήρυξε μία από τις πρώτες του στάσεις πληρωμών. Ευχόμαστε τουλάχιστον η σημερινή κυβέρνηση να μη μας επιφυλάσσει ανάλογο τέλος.»

Από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τώρα η κυβέρνηση μαζεύει ότι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις. Η ενέργεια αυτή -ιδίως τις ημέρες αυτές- στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών.

» Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση; Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική; Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων;»

«Οχι» της Ζωής για τα χρήματα της Βουλής

Στο μεταξύ αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου να δώσει τα διαθέσιμα χρήματα του Κοινοβουλίου, για να εξυπηρετηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

«Η Βουλή δεν είναι δημόσια επιχείρηση» φέρεται να απάντησε, όταν της έθεσε το θέμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Ο κ. Βούτσης κατηγορούσε τους δημάρχους ότι δεν δίνουν τα αποθεματικά των ΟΤΑ γιατί «δεν θέλουν η κυβέρνηση να μακροημερεύσει». Τώρα που δεν δίνει και η κα. ΠτΒ τα αποθεματικά, τι έχει να πει;»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr