Αβοήθητοι 300.000 άμαχοι στο Νότιο Σουδάν μετά την αποχώρηση του ΟΗΕ
Περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν μείνει χωρίς στοιχειώδη βοήθεια στην πολιτεία Ουνιτέ, στο βόρειο τμήμα του Νότιου Σουδάν, ανέφερε ο ΟΗΕ ανακοινώνοντας την αποχώρησή του προσωπικού του εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν ήδη αποχωρήσει από την περιοχή.
Περισσότεροι από 300.000 άμαχοι έχουν μείνει χωρίς στοιχειώδη βοήθεια στην πολιτεία Ουνιτέ, στο βόρειο τμήμα του Νότιου Σουδάν, ανέφερε ο ΟΗΕ ανακοινώνοντας την αποχώρησή του προσωπικού του εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή.
«Οι εχθροπραξίες στην πολιτεία Ουνιτέ ανάγκασαν όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών να απομακρύνουν το προσωπικό τους» από την περιοχή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αξιωματούχος του ΟΗΕ για το Νότιο Σουδάν Τόμπι Λάνζερ.
«Κατά συνέπεια, περισσότεροι από 300.000 άμαχοι που έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια, κυρίως τρόφιμα και ιατρικές υπηρεσίες, έχουν μείνει χωρίς βασική βοήθεια» επισήμανε.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να εξαπολύσουν επίθεση από την περιφερειακή πρωτεύουσα Μπεντιού προς τον νότο, εναντίον των προπυργίων της αντιπολίτευσης γύρω από την περιοχή Λιρ, όπου βρίσκονται οι κυριότερες πετρελαιοπηγές.
Στις 8 Μαΐου, τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ανακοινώσει πως περίπου 100.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή Λιρ, λόγω των συγκρούσεων που σημειώνονταν εκεί την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε στις 9 Μαΐου την αποχώρησή της από τη Λιρ, λόγω «επικείμενης επίθεσης» των κυβερνητικών δυνάμεων.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε, την ίδια ημέρα, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και εκείνες του ηγέτη των ανταρτών Ρικ Μάκαρ, ο οποίος κατάγεται από τη Λιρ.
Οι συγκρούσεις που πλήττουν το βόρειο τμήμα της πολιτείας είναι από τις πιο βίαιες από την έναρξη των συγκρούσεων τον Δεκέμβριο του 2013 στο πιο νεαρό κράτος του κόσμου. Ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και δύο εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 26.12.2025]
- Πληρωμές: Kάρτα ή μετρητά; Tι προτιμούν οι Έλληνες
- Τουρκία: Πρόκληση του υπουργείου Άμυνας – Τι λέει για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις
- Κρητηνία: Αίσιο τέλος είχε η εξαφάνιση του αγοριού στη Ρόδο – Εντοπίστηκε καλά στη υγεία του
- Αρχεία Έπσταϊν: Τα email της Γκισλέιν Μάξγουελ με το «A» και οι σκιές γύρω από τον πρώην πρίγκιπα Άντριου
- Χόλ: «Αυτον τον παίκτη πρέπει να σταματήσει ο Ολυμπιακός κόντρα στη Βίρτους»


