Πέθανε η Μάγια Πλισέτσκαγια, η απόλυτη πρίμα μπαλαρίνα
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η κορυφαία χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου Μάγια Πλισέτσκαγια. Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε το Σάββατο ο διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι Βλαντίμιρ Ουρίν.
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών η κορυφαία χορεύτρια του κλασικού μπαλέτου ΜάγιαΠλισέτσκαγια. Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε το Σάββατο ο διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι Βλαντίμιρ Ουρίν.
«Απεβίωσε αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή. Οι γιατροί προσπάθησαν τα πάντα (προκειμένου να την επαναφέρουν), όμως δεν τα κατάφεραν» ανακοίνωσε ο Ουρίν όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Πλισέτσκαγια απεβίωσε στη Γερμανία, διευκρίνισε ο ίδιος, ενώ προσέθεσε ότι ενημερώθηκε από τον σύζυγο της μπαλαρίνας, τον Ρώσο συνθέτη Ρόντιον Στσεντρίν.
Συλλυπητήρια μηνύματα στους συγγενείς έστειλε, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Γεννημένη στις 20 Νοεμβρίου του 1925 στη Μόσχα, η Μάγια Πλισέτσκαγια ήταν η μία από τις δύο μπαλαρίνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που είχε τιμηθεί με τον τίτλο «Η Απόλυτη Πρίμα Μπαλαρίνα».
Ο πατέρας της, μηχανικός στο επάγγελμα, εκτελέστηκε από απόσπασμα το 1938 υπό τον Στάλιν και η μητέρα της, ηθοποιός του κινηματογράφου, είχε μεταφερθεί σε ένα στρατόπεδο στο Καζακστάν επειδή ήταν «μέλος της οικογένειας ενός προδότη της πατρίδας».
Την φροντίδα της μικρής Μάγιας ανέλαβαν ο θείος και η θεία της. Η Μάγια έγινε δεκτή στο Μπολσόι το 1943, όπου αναδείχθηκε σχεδόν αμέσως σε μία από τις καλύτερες μπαλαρίνες της γενιάς της.
Έξοχη και ευφυέστατη στον τρόπο που ερμήνευε τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου του Μπολσόι, διακρίθηκε επιπλέον επειδή αψηφούσε το σοβιετικό καθεστώς, που χαρακτήριζε «σκανδαλώδη» τον τρόπο που ερμήνευε ορισμένες χορογραφίες.
Η Μάγια Πλισέτσκαγια χόρευε για τουλάχιστον 50 χρόνια στο Μπολσόι, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ηλικιακά όρια στα οποία συνήθως αποσύρονται οι μπαλαρίνες.
Το 2005, σε ηλικία 80 ετών, χόρεψε στο Κρεμλίνο το «Ave Maia» που της είχε αφιερώσει ο Μορίς Μπεζάρ.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Κατασχέθηκαν λαθραία τσιγάρα και σφαίρες στη Μυτιλήνη – Προσπάθησαν να τα περάσουν από Τουρκία
- Νέες υδρογεωτρήσεις στην Τήλο
- Ο Τζον Τραβόλτα εξηγεί την έμπνευση πίσω από τις viral εμφανίσεις του με μπερέ στις Κάννες
- Βολές Σαμαρά: Η απόσυρση οπλικών συστημάτων από Κάρπαθο, Διδυμότειχο, Κύπρο προκαλεί μείζονα ερωτήματα
- Για να γλιτώσουν από τους τουρίστες, οι φώκιες του Ιονίου κρύβονται σε υποβρύχιες φυσαλίδες αέρα
- «Μια νύχτα μόνο»: Τι θα δούμε στο νέο επεισόδιο στο MEGA




