Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
3 ανοιξιάτικες σαλάτες που πρέπει να δοκιμάσεις

3 ανοιξιάτικες σαλάτες που πρέπει να δοκιμάσεις

Δροσερές, πολύχρωμες και πολύ νόστιμες, κερδίζουν τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά.

Όλγα Γιαννακοπούλου

Η αναζήτηση για νέες συνταγές σαλάτας έχει ήδη αρχίσει κι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, τόσο περισσότερο τις εντάσσουμε στο καθημερινό μας μενού. Έτσι λοιπόν, τα γνωστά υλικά, με τους κατάλληλους συνδυασμούς γίνονται το αγαπημένο μας παιχνίδι στην κουζίνα. Όσο πειραματιζόμαστε, κι όσο τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται στο σώμα μας, τότε είναι που δεν θέλουμε να βαρεθούμε αλλά να συνεχίσουμε τη σωστή διατροφή που ξεκινήσαμε. Μην χάνουμε λοιπόν την ευκαιρία για ανανέωση, δοκιμάζουμε το καινούργιο.

Αγγούρι με κόλιαντρο και χυμό λάιμ
(από το the food charlatan)
Για 5-6 μερίδες (γαρνιτούρα)

Υλικά
1 πιπεριά jalapeno, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόκκινο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι ή κατά βούληση
μαύρο πιπέρι για γεύση
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 αγγούρια, πολύ ψιλοκομμένο (όπως στη φωτογραφία)
4 κουταλιές της σούπας τριμμένο κόλιαντρο, για τη γεύση

Εκτέλεση
Κόβουμε το jalapeno και το σκόρδο και τα βάζουμε σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους.
Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​χυμό λάιμ, κόκκινο πιπέρι, αλάτι, και το πιπέρι. Χρησιμοποιούμε ένα χτυπητήρι για να αναμίξει καλά τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη.
Λεπτοκόβουμε τα αγγούρια. Χρησιμοποιούμε έναν τρίφτη-μαντολίνο (αν έχετε), αλλά κι ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κάνει. (όπως στη φωτογραφία.)
Προσθέστε τα αγγούρια στην σάλτσα και τ’ ανακατεύουμε όλα μαζί.
Αλέθουμε τον κόλιαντρο και τον προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί στο υπόλοιπο μίγμα. Μπορείτε είτε να το αφήσει να μαριναριστεί στο ψυγείο για μερικές ώρες, ή να σερβίρετε αμέσως.

Τip
Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει τη σαλάτα λίγη ώρα εκτός ψυγείου για λίγη ώρα γιατί το ελαιόλαδο ελαφρώς στερεοποιείται όταν είναι παγωμένο.

Πορτοκάλι κι ελιές σαλάτα με βινεγκρέτ μπαλσάμικο
(από το the food charlatan)

Για 6-8 μερίδες (γαρνιτούρα)

Υλικά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
1/4 φλιτζάνι + 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
αλάτι και πιπέρι
κόκκινο πιπέρι σε σκόνη
4 μεγάλα πορτοκάλια
1/2 κόκκινο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι μεγάλες μαύρες ελιές
σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και προαιρετικά για γαρνιτούρα

Εκτέλεση
Σε ένα βάζο που να κλείνει καλά ή σέικερ, βάζουμε όλα τα συστατικά για τη σάλτσα: ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι, ξύδι μπαλσάμικο, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και κόκκινο πιπέρι και τα χτυπάμε.
Κόβουμε τα πορτοκάλια και αφαιρούμε τις μεμβράνες.
Καθαρίζουμε το κόκκινο κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Κόβουμε τις ελιές στη μέση και βγάζουμε το κουκούτσι.
Σε ένα μέτριο μπολ, συνδυάζουμε τα πορτοκάλια, το κόκκινο κρεμμύδι και ελιές. Λίγο πριν το σερβίρισμα, περιχύνουμε τη σάλτσα, όση ποσότητα θέλουμε.
Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και σερβίρουμε.

Πατατοσαλάτα της Άνοιξης
(από το kitsunetsukikitchen)

Για 4-6 μερίδες (γαρνιτούρα)

Υλικά

200 γρ. φρέσκα φασολάκια
500 γρ. πατάτες baby
100-150 γρ. αρακά
1 κουταλιά της σούπας σχοινόπρασο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
μια χούφτα φρέσκο άνηθο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλιά της σούπας ξίδι μηλίτη
1 & 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους σιναπιού
μια χούφτα (7-10) ραπανάκια
βούτυρο (προαιρετικά)
μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Βράστε τις πατάτες για 10-15 λεπτά.
Κάντε τα μυρωδικά και το λάδι, σάλτσα. Σε ένα μικρό βάζο ή μπολ, ανακατέψτε 1 κουταλιά σχοινόπρασο, 1 κουταλιά σούπας μαϊντανό, 1/4 κουταλάκι αλάτι, 1/2 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο, 1 & 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα. Κόβουμε 7-10 ραπανάκια σε φέτες και διαχωρίζουμε κάποια κλωναράκια από άνηθο.
Όταν οι πατάτες έχουν βράσει για περίπου 10 λεπτά, βράζουμε στον ατμό τα φασολάκια και τα μπιζέλια, για περίπου 5 λεπτά
Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε όλα σ’ ένα άδειο τηγάνι, σε χαμηλά φωτιά. Περιχύνουμε με το μείγμα πάνω από βότανα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μισά από τα ραπανάκια και τον άνηθο και ανακατεύουμε ξανά. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε, μια μεγάλη κουταλιά βούτυρο.
Σερβίρετε με ένα αρκετό μαύρο πιπέρι, τα υπόλοιπα ραπανάκια και τον άνηθο.

gamos.gr

Only in

Με 30 υπογραφές και σεβασμό στα όργανα η υποψηφιότητα Κασσελάκη – Κλειδώνει ο Φάμελλος για τους «100», ρυθμιστής ο Πολάκης στην ΚΕ

Η Πολιτική Γραμματεία εισηγείται να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με τις κάλπες που στήθηκαν πριν ένα χρόνο, δηλαδή συλλογή 30 υπογραφών από μέλη της ΚΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024