Ψάρια από το ιαπωνικό τσουνάμι καταφθάνουν στην Αμερική
Το ταξίδι του Νέμο του ψαριού-κλόουν θα έμοιαζε με απλή βόλτα συγκριτικά με αυτήν την υπερωκεάνια περιπέτεια: ψάρια των ιαπωνικών νερών βρέθηκαν στα συντρίμμια μιας βάρκας που πιθανότατα παρασύρθηκε από το τσουνάμι του 2011 και εντοπίστηκε έξω από τις ακτές του Όρεγκον στις δυτικές ΗΠΑ.
Το ταξίδι του Νέμο του ψαριού-κλόουν θα έμοιαζε με απλή βόλτα συγκριτικά με αυτήν την υπερωκεάνια περιπέτεια: ψάρια των ιαπωνικών νερών βρέθηκαν στα συντρίμμια μιας βάρκας που πιθανότατα παρασύρθηκε από το τσουνάμι του 2011 και εντοπίστηκε έξω από τις ακτές του Όρεγκον στις δυτικές ΗΠΑ.
Τα ασιατικά ψάρια βρέθηκαν από ερασιτέχνη ψαρά σε ένα μεγάλο κομμάτι αλιευτικού σκάφους των 15 μέτρων που εντοπίστηκε τρία μίλια από τις ακτές. Ήταν 21 μαγιάτικα της Αυστραλίας (Seriola lalandi aureovitta) και ένας ασιατικός οπλέγναθος (Oplegnathus fasciatus), όπως διαπίστωσε η Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής του Όρεγκον.
Διαβάστε επίσης:
- Εκατομμύρια τόνοι συντριμμιών από την Ιαπωνία φτάνουν στη Χαβάη
- Συντρίμμια του ιαπωνικού τσουνάμι «κάνουν το γύρο του Ειρηνικού για μια δεκαετία»
Δεδομένου ότι τα τοπικά οικοσυστήματα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τα ξένα είδη και τα παράσιτα που ενδεχομένως αυτά μεταφέρουν, τα ψάρια τέθηκαν σε καραντίνα στο Ενυδρείο του Όρεγκον και εκτίθενται στους επισκέπτες.

Τα ασιατικά ψάρια βρέθηκαν στην πλώρη αυτού του αλιευτικού, το οποίο πιθανότατα προέρχεται από την Ιαπωνία (Πηγή: AP)
«Πιθανότατα δεν είναι επικίνδυνα [για τα οικοσυστήματα του Όρεγκον]. Είναι ψάρια των θερμών νερών, οπότε δεν μπορούν να αναπαραχθούν στα ψυχρά νερά του Βόρειου Ατλαντικού» διαβεβαίωσε ο Τζον Τσάπμαν, ειδικός στα εισβάλλοντα είδη στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Επισήμανε μάλιστα ότι στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει από το τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία το 2011 έχουν βρεθεί στα νερά του Όρεγκον περίπου 300 θαλάσσια είδη που έφτασαν μέσα ή πάνω σε επιπλέοντα συντρίμμια.
Μόλις τον περασμένο μήνα, ένας ασιατικός οπλέγναθος βρέθηκε σε παγίδα για καβούρια έξω από το Όρεγκον. Και το 2013, οι βιολόγοι βρήκαν πέντε ψάρια του ίδιου είδους σε ένα ιαπωνικό σκάφος των 20 μέτρων που έφτασε στη νοτιοδυτική Ουάσινγκτον.
Ένα από τα ψάρια αυτά έγινε δεκτό από το Ενυδρείο του Σιάτλ, τα υπόλοιπα όμως υποβλήθηκαν σε ευθανασία για το φόβο διασποράς παρασίτων και ασθενειών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Νέα ομάδα, νέα πόλη, νέος Γιάννης και νέο νούμερο: Ποιον αριθμό επέλεξε ο Αντετοκούνμπο στους Χιτ (pic)
- Η Ουκρανία εκτόξευσε πάνω από 400 drones προς τη Μόσχα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
- Γελασμένη η κυβέρνηση εάν πιστεύει ότι έχει τελειώσει η υπόθεση των υποκλοπών – ιδίως όταν πρώην πρωθυπουργός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη
- Κίνα: Τουλάχιστον 10 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους ανεμοστρόβιλους
- Λόρεν Μπένετ: Πέθανε η τραγουδίστρια που συμμετείχε στο Party Rock Anthem των LMFAO
- ΠΑΣΟΚ: Ο εκτός γραμμής Σγουρός, οι δύο εικόνες του κόμματος και το σχέδιο «Αττική»
- Ζλάταν για Κριστιάνο Ρονάλντο: «Όμηρος του εγώ του η Πορτογαλία»
- Λύκοι υιοθέτησαν κουτάβι στη Μακεδονία – Βίντεο με τις στιγμές που του προσφέρουν τροφή και νερό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-9b5dvrjb05g-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442