Εγκαταλείπει το Βρετανικό Μουσείο ο Νιλ ΜακΓκρέγκορ
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη θέση του. Ο ΜακΓκρέγκορ είπε σε συνεργάτες του ότι έλαβε την «πολύ δύσκολη απόφαση» να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2015. Ο ΜακΓκρέγκορ είχε αρνηθεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και όποιος και αν είναι ο διάδοχός του, δεν αναμένεται να τηρήσει διαφορετική στάση, καθώς το αίτημα της Αθήνας για επανένωση των Γλυπτών έχει συναντήσει την άρνηση και της βρετανικής κυβέρνησης.
Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη θέση του. Ο ΜακΓκρέγκορ είπε σε συνεργάτες του ότι έλαβε την «πολύ δύσκολη απόφαση» να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
Εξέφρασε την επιθυμία του να μειώσει τον αριθμό των ωρών που εργάζεται, αλλά είπε ότι θα είναι υπεύθυνος για κάποια πρότζεκτ. Πρόσθεσε ότι το να εργάζεται επί 13 χρόνια ως διευθυντής του Μουσείου υπήρξε «το μεγαλύτερο προνόμιο της επαγγελματικής ζωής» του.
«Το Μουσείο είναι πλέον έτοιμο να ξεκινήσει μια καινούρια φάση: την ανάπτυξη της συλλογής του, προκειμένου να παρουσιαστούν οι διαφορετικές ιστορίες του κόσμου. Πρόκειται για μια συναρπαστική προοπτική» τόνισε.
Ο ΜακΓκρέγκορ είχε αρνηθεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και όποιος και αν είναι ο διάδοχός του, δεν αναμένεται να τηρήσει διαφορετική στάση, καθώς το αίτημα της Αθήνας για επανένωση των Γλυπτών έχει συναντήσει την άρνηση και της βρετανικής κυβέρνησης.
Έντονες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η απόφαση του δανεισμού του αγάλματος του θεού Ιλισσού στο Μουσείο Ερμιτάζ και η προκλητική του δήλωση ότι το Βρετανικό Μουσείο θα δανείσει Γλυπτά του Παρθενώνα και σε άλλα Μουσεία.
Από το 2002 που ανέλαβε τη θέση του, ο ΜακΓκρέγκορ προσπάθησε -και κατάφερε- να κάνει το Βρετανικό Μουσείο ένα από τα πλέον επισκέψιμα Μουσεία του κόσμου.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε από 4,6 εκατομμύρια ανά έτος σε 6,7 εκατομμύρια ανά έτος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχθηκε προτάσεις από γερμανικά ινστιτούτα και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι θα τεθεί επικεφαλής συμβουλευτικής επιτροπής που θα καταθέσει προτάσεις στην γερμανίδα υπουργό Πολιτισμού Μόνικα Γκρίτερς για την ανάπτυξη του Humboldt-Forum.
Ο ΜακΓκρέγκορ επέλεξε μία σειρά από δυνατές και -ενίοτε αμφιλεγόμενες- εκθέσεις που αφηγούνταν την ιστορία του κόσμου με νέους τρόπους.
Παράλληλα, ήταν ο παρουσιαστής της σειράς «Η Ιστορία του Κόσμου σε 100 Αντικείμενα» που είχε μεταδοθεί από το Radio 4 το 2010.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: 30άρηδες οι δράστες των τριών εμπρηστικών επιθέσεων με γκαζάκια – Πού στρέφονται οι έρευνες των Αρχών
- Χάρτης πρόβλεψης πυρκαγιών: Πολύ υψηλός κίνδυνος σε 6 περιφέρειες την Κυριακή (5/7)
- Βιασμοί, μορφίνη και καμμένα πτώματα: To Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι ήταν φρικτά σκοτεινό
- Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]
- Σαλσέδο: «Στον ΟΦΗ έδειξα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου»
- Φωτιά στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112
- Μύκονος: «Σούπερ μάρκετ» ναρκωτικών διέθετε 30χρονος – Διακινούσε ακόμα και παραισθησιογόνα μανιτάρια σε σκόνη
- Ρωσία: Τα πλήγματα της Ουκρανίας δεν θα μείνουν χωρίς την ενδεδειγμένη απάντηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-128x85.webp)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/marek-piwnicki-L3Yg5RtS_JA-unsplash-1-315x220.jpg)































![Πύργος: Παραλίγο τραγωδία στη Σπιάντζα – Σώθηκαν από πνιγμό δυο αδέλφια 12 και 15 ετών [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ff03ceea8899df90e66b614462662777_L-315x220.webp)








































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442