Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το χρέος από το 1981

Στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το χρέος από το 1981

Την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η προσφυγή στο μνημόνιο, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, με πρώτους υπογράφοντες τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η προσφυγή στο μνημόνιο, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, με πρώτους υπογράφοντες τους Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.

Η πρόταση υπογράφεται από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, σύμφωνα με την οποία προτείνεται οι εργασίες της εν λόγω εξεταστικής επιτροπής να ξεκινήσουν μετά το τέλος της τετράμηνης παράτασης του μνημονίου που έλαβε η παρούσα κυβέρνηση ως τέλη τα τέλη Ιουνίου.

«Η Νέα Δημοκρατία καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία από το 1981 μέχρι και σήμερα. Και αυτό για να διερευνηθούν πλήρως και τα αίτια της κρίσης που οδήγησε στο Μνημόνιο και οι χειρισμοί που έγιναν πριν και μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Δηλαδή, από την εποχή που άρχισε να διογκώνεται το χρέος, και να παραλύει ο παραγωγικός ιστός της χώρας», αναφέρει μεταξύ άλλων η πρόταση.

Στην πρόταση η ΝΔ κάνει λόγο για προσπάθει διχασμού και αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού από τη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της χώρας για την οποία φέρει τεράστια ευθύνη εξαιτίας των αντιφάσεων και παλινωδιών της, από πλευράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τονίζει ότι η αλήθεια δεν μπορεί να τεμαχίζεται, να συσκοτίζεται και να συγκαλύπτεται όπως επιδιώκει η σημερινή κυβέρνηση.

Στο κείμενο γίνεται μνεία και στην πρόταση εξεταστικής που είχε καταθέσει η ΝΔ τον Φεβρουάριο του 2010, πρόταση εξεταστικής για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων και γι΄ αυτό τονίζεται ότι για την περίοδο 1981 μέχρι το Φεβρουάριο του 2010 ισχύει πλήρως εκείνη η πρόταση.

Για την περίοδο μετά τον Ιανουάριο του 2010 η ΝΔ θυμίζει ότι «τον Μάιο του 2010 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα στην υπογραφή της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και του Μνημονίου Κατανόησης», ακολούθησε η 2η Δανειακή Σύμβαση-Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης το Μάρτιο του 2012 και στη συνέχεια η 1η Τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης το Δεκέμβριο του 2012, η 2η Τροποποίηση το Δεκέμβριο του 2014, όταν και η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε επέκταση της Σύμβασης για τους 2 πρώτους μήνες του 2015 και η 3η Τροποποιητική το Φεβρουάριο του 2015, «όταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζήτησε την επέκταση της Σύμβασης για άλλους 4 μήνες μέσα στο 2015». Ειδικά για την 3η Τροποποίηση, η ΝΔ αναφέρει ότι «με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου περιελήφθη και ένας πρόσθετος δυσμενής όρος: η επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ομολόγων ύψους 10,9 δις ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, ζήτησε να συζητηθούν ξεχωριστά οι προτάσεις συγκυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προκειμένου μια πρόταση εξεταστικής να συζητηθεί στην Ολομέλεια θα πρέπει να διανεμηθεί στους βουλευτές και να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη, τουλάχιστον δύο ημέρες νωρίτερα, επεσήμανε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024