Έβαλε ο Θεός σημάδι παλληκάρι στα Σφακιά…
Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλληκάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη
άκουσε μια τουφεκιά.
Της γενιάς μου βασιλιά,
μην κατέβεις τα σκαλιά.
Πιες αθάνατο νερό
να νικήσεις τον καιρό.
Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλληκάρι στα Σφακιά
κι η μανούλα του στον Άδη
τράβηξε μια χαρακιά.
Της καρδιάς μου βασιλιά
με τον ήλιο στα μαλλιά
μην περνάς τη χαρακιά
η ζωή είναι πιο γλυκιά.
Ο Γκάτσος έγραψε με δραματικό λυρισμό για το παλληκάρι από τα Σφακιά, ο Ξαρχάκος σφράγισε με τρόπο προσωπικό και όπως πάντοτε ιδιότυπο τους στίχους του, ο δε Ξυλούρης, με την πραγματικά ανεπανάληπτη ερμηνεία του, μας παρέδωσε το τραγούδι αυτό ως κτήμα ες αεί.
Τα Σφακιά είναι περιοχή της νοτιοδυτικής Κρήτης πλούσια σε παράδοση και ιστορία, εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Ο τραχύς και αδούλωτος αυτός τόπος εκτείνεται ανάμεσα στα επιβλητικά Λευκά Όρη και το Λιβυκό πέλαγος, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, φαράγγια εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς και μια εξαίρετη ακτογραμμή, κατοικείται δε από ανθρώπους πιστούς στα ήθη, τα έθιμα και τις γευστικές παραδόσεις τους.
Η Χώρα Σφακίων, το Λουτρό, η Αγία Ρουμέλη, η Ανώπολη, η Ίμπρος, το οροπέδιο Ασκύφου και το Φραγκοκάστελο των θρύλων συναρπάζουν, γοητεύουν και συγκινούν τους πιστούς φίλους της περιοχής των Σφακίων.
- Το τέλος του μικρομάγαζου; Σβήνουν τα περίπτερα – Σε κίνδυνο φούρνοι, καφέ, ταβέρνες της γειτονιάς
- Refugee Support Aegean: Τουλάχιστον 98 νεκροί ή αγνοούμενοι πρόσφυγες στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας το 2025
- Πάπας Λέων: Οι δημοσιογράφοι πρέπει να παρουσιάζουν τον πόλεμο με το βλέμμα των θυμάτων
- ΠΑΟΚ: Οκτώ συλλήψεις για τα επεισόδια στα δημοσιογραφικά της Τούμπας
- Χάρτης του αμερικανο-ισραηλινού πολέμου με το Ιράν: Ποιες περιοχές έχουν χτυπηθεί;
- Όσκαρ 2026: Συγκίνηση στο In Memoriam με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ



