Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας ζητά από την ΕΕ το Κίεβο

Νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας ζητά από την ΕΕ το Κίεβο

Το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας λόγω της μη εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ αναμένεται να εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας. Το Κίεβο πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστοσο, η Γερμανίδα καγκελάριος διαμηνύει ότι δεν θα ληφθεί νέα δεσμευτική απόφαση έως τον Ιούνιο. Πιο αποφασιστική εμφανίζεται η Ουάσινγκτον. Στο στρατιωτικό πεδίο, ένας Ουκρανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα, στη διάρκεια μαχών.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας λόγω της μη εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ αναμένεται να εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος της εβδομάδας.

Το Κίεβο πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστοσο, η Γερμανίδα καγκελάριος διαμηνύει ότι δεν θα ληφθεί νέα δεσμευτική απόφαση έως τον Ιούνιο. Πιο αποφασιστική εμφανίζεται η Ουάσινγκτον.

Στο στρατιωτικό πεδίο, ένας Ουκρανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του τη Δευτέρα, στη διάρκεια μαχών.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν μειωθεί σε ένταση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι θα τηρηθούν οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ. Παρόλα αυτά πυρά βαρέων πολυβόλων και ελαφρών πυροβόλων σφυροκόπησαν μια συνοικία του Ντονέτσκ τη Δευτέρα, με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες να ισχυρίζονται ότι οι μάχες δεν έχουν σταματήσει παρά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας στις 12 Φεβρουαρίου.

Η συνοικία Σπάρτακ, που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, είναι μια από τις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου συνεχίζονται οι εχθροπραξίες μεταξύ των αυτονομιστών και του κυβερνητικού στρατού.

Οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι απάντησαν στα πυρά που δέχθηκαν από τον στρατό, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν αναμένουν να τηρηθεί για καιρό η εκεχειρία κι απείλησαν να καταλάβουν νέα εδάφη.

Πιέσεις από το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέλει οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν σαφές κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ότι θα επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, εάν η Μόσχα δεν εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

«Αν οι δεσμεύσεις δεν εκπληρωθούν, πραγματικά ελπίζω ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Μαρτίου, θα ξεκαθαριστεί ότι οι κυρώσεις (εναντίον της Ρωσίας) θα συνεχίσουν να επιβάλλονται και θα κλιμακωθούν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Δεν θα λάβουμε απόφαση, λέει η Μέρκελ

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή 18η και 19η Μαρτίου, όμως ενδέχεται να το κάνει –ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία– τον προσεχή Ιούνιο, διεμήνυσε τη Δευτέρα η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

«Δεν θα λάβουμε μια νομικά δεσμευτική απόφαση το Μάρτιο» ενδέχεται μόνο να καταλήξουμε σε μια «πολιτική» απόφαση, δήλωσε στον Τύπο η Μέρκελ, έπειτα από μία συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, «το έχουμε πει επανειλημμένα ότι στην περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων» των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «νέων (οικονομικών) κυρώσεων» εναντίον της Μόσχας, την ώρα που οι κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί θα παραμείνουν σε ισχύ έως τον Ιούλιο.

Η ίδια ωστόσο η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε ότι αυτό δεν είναι «το βασικότερο ζήτημα» που απασχολεί τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς πάνω απ’ όλα εκφράζονται ανησυχίες για το πώς θα βρεθούν τα μέσα που θα «διασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή» των ειρηνευτικών συμφωνιών που επιτεύχθηκαν τη 12η Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Μέρκελ και Ποροσένκο υπογράμμισαν σχετικά με αυτές τις συμφωνίες ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» καταδικάζοντας και οι δύο τη μη τήρηση των όρων που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ, ιδίως την κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου.

Τουσκ: Να διατηρηθούν σε ισχύ οι κυρώσεις

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να δεσμευθούν αυτή την εβδομάδα ότι θα διατηρήσουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή μια εκεχειρία στην Ουκρανία, ουσιαστικά παρατείνοντας τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ως το τέλος του έτους.

Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει την πίεση στη Ρωσία με κυρώσεις μέχρι η Ουκρανία να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της, είπε ο Τουσκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες και δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό την καλή θέληση των Ρώσων και είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρηθεί η πίεση» στο ίδιο επίπεδο, σημείωσε.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τις κυρώσεις (σε ισχύ) μέχρι να γίνουν πλήρως σεβαστές οι ειρηνευτικές συμφωνίες (του Μινσκ). Δηλαδή μέχρι το Κίεβο να ανακτήσει τον έλεγχο στα εθνικά του σύνορα», διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Ο Τουσκ πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες, που συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, να αποφασίσουν αυτή την εβδομάδα να μην άρουν τις κυρώσεις μέχρις ότου εκπληρωθούν πλήρως οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αν δεν το κάνουμε αυτό τώρα, θα βρισκόμαστε υπό τη συνεχή προπαγάνδα της Ρωσίας ως τον Ιούνιο και μια συμφωνία επ’ αυτού απλώς θα δυσκολέψει», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, είναι ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές της Ρωσίας για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία, ενώ τη θέση του στηρίζουν η Γερμανία και η Βρετανία.

«Ελπίζω να έχουμε μια ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση να τηρηθούν οι κυρώσεις μέχρι να εκπληρωθούν πλήρως (οι ειρηνευτικές συμφωνίες του) Μινσκ» σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Αυστηρότερο μήνυμα από Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμες «να αυξήσουν το κόστος» για τη Ρωσία, αν η Μόσχα συνεχίσει να υπονομεύει την Ουκρανία.

Σε συνάντησή του με την Ουκρανή υπουργό Οικονομικών Νατάλια Γιαρέσκο ο Αμερικανός ομόλογός της Τζακ Λιου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση, αν η Ρωσία συνεχίσει να υπονομεύει τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον Ρώσων αξιωματούχων.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον ορισμένων Ουκρανών αυτονομιστών και μιας ρωσικής τράπεζας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

H Γιουβέντους έχασε την δίκη με τον Ρονάλντο και θα του καταβάλει 19,5 εκατομμύρια ευρώ

Η Γιουβέντους έχασε τη δίκη με τον Κριστιάνο Ρονάλντο που αφορά οικονομικές οφειλές προς τον Πορτογάλο σούπερ σταρ και καλείται να του πληρώσει σχεδόν 20 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024