Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023
weather-icon 21o
«Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν»: Συνέδριο στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολη

«Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν»: Συνέδριο στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολη

Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης, με θέμα: «Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν», για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα  πεζογράφου, ποιητή  και λογίου.

Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης, με θέμα: «Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν», για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου, ποιητή και λογίου.

Το συνέδριο διοργανώνουν, από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου, το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε.Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στο μαθητικό συνέδριο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και μαθητές καθώς και συζητήσεις πάνω στις θεματικές ενότητες: Διαδρομές του Βιζυηνού: Βιζύη, Κύπρος Κωνσταντινούπολη, Αθήνα – Ο Βιζυηνός και οι Πατρόνες – Θέματα της Ποίησης και της Πεζογραφίας του Βιζυηνού – Βιζυηνός και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία – Βιζυηνός και Κριτική – Συντεταγμένες του λογοτεχνικού έργου του Γ. Βιζυηνού. Τεχνικές, θεματική και σημασιακά περιεχόμενα: Αφηγηματική, ψυχαναλυτική και ιδεολογική ερμηνεία. – Βιζυηνός: Γλώσσα και Σάτιρα – Η θεωρητική σκέψη του Βιζυηνού – Βιζυηνός και τέχνες – Βιζυηνός εν πλω.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 15 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) και περισσότεροι από 300 μαθητές και εκπαιδευτικούς, από την Ελλάδα, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πόλη.

Παράλληλα με τις εισηγήσεις ειδικών συμβούλων και μαθητών, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων:

  • η προβολή της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «Το μόνον της ζωής ταξείδιον», την οποία θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου
  • συζήτηση εν πλω στον Βόσπορο μαθητών με τέσσερις βραβευμένους συγγραφείς, Θ. Βαλτινό, Μ. Δούκα, Π. Μάρκαρη, Γ. Σκαμπαρδώνη, τον ποιητή Γ. Πάσχο και τον καθηγητή της Οξφόρδης P. Mackridge με θέμα «Εσείς και ο Βιζυηνός»
  • εικαστική έκθεση από το Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, με επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας Ερατώς Χατζησάββα, στην οποία οι φοιτητές παρουσιάζουν έργα τους εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του Βιζυηνού.

Τον Γ. Βιζυηνό θα «ξαναδιαβάσουν» οι διακεκριμένοι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Κωνσταντίνος Φαλελάκης, Μηνάς Χατζησάββας.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι μαθητές επίσης θα γνωρίσουν τη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη και θα επισκεφθούν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, της οποίας ο Βιζυηνός υπήρξε σπουδαστής.

Το συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας: www.livemedia.gr

Αναλυτικά το Πρόγραμμα του Συνεδρίου

Γ.Μανδαλίδης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 04 Οκτωβρίου 2023