Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άγνωστος «Μύλος» του Βαν Γκογκ συναντά το φιλότεχνο κοινό

Άγνωστος «Μύλος» του Βαν Γκογκ συναντά το φιλότεχνο κοινό

Εκατό και πλέον χρόνια μετά, ο πίνακας «Ο Μύλος του Αλφόνς Ντοντέ στη Φοντβιέγ» θα εκτεθεί στο ευρύ κοινό. Πίσω από την απόφαση αυτή, όμως, κρύβεται μία σπουδαία διαπίστωση: Δημιουργός του είναι ο κορυφαίος ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο οποίος φιλοτέχνησε το έργο στην Αρλ, το 1888, δύο χρόνια πριν βάλει τέλος στη ζωή του.

Εκατό και πλέον χρόνια μετά, ο πίνακας «Ο Μύλος του Αλφόνς Ντοντέ στη Φοντβιέγ» θα εκτεθεί στο ευρύ κοινό.

Πίσω από την απόφαση αυτή, όμως, κρύβεται μία σπουδαία διαπίστωση: Δημιουργός του είναι ο κορυφαίος ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ, ο οποίος φιλοτέχνησε το έργο στην Αρλ, το 1888, δύο χρόνια πριν βάλει τέλος στη ζωή του.

Ο πίνακας θα παρουσιαστεί στην ετήσια Ευρωπαϊκή Φουάρ Καλών Τεχνών που εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο Μάαστριχτ.

Η τελευταία φορά που το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει το αριστούργημα του Βαν Γκογκ ήταν το 1910 στη Γερμανία. Έκτοτε -και μέχρι πρόσφατα- ο πίνακας ήταν «κρυμμένος» σε ιδιωτικές συλλογές σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Guardian, δύο κορυφαίοι βρετανοί έμποροι έργων τέχνης, οι Τζέιμς Ράουντελ και Σάιμον Ντίκινσον εξέτασαν τον πίνακα και, σε συνεργασία με το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ, εκτίμησαν την αξία του στα 10 εκατ. δολάρια.

Την απάντηση στο ποιος ήταν ο δημιουργός του την έδωσαν οι δύο χειρόγραφοι αριθμοί στην πλάτη του πίνακα. Όπως ανέφερε ο Ράουντελ, οι δύο αριθμοί συμπίπτουν με την αρίθμηση έργων του Βαν Γκογκ σε δύο διαφορετικές λίστες που συνέταξε η Τζοάνα Βαν Γκογκ -σύζυγος του αδελφού του, Τέο.

«Είμαι ενθουσιασμένος γιατί καταφέραμε να αποκαλύψουμε πληροφορίες για το έργο, που δεν ήταν γνωστό» δήλωσε ο Ράουντελ, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με τις πλέον επιτυχημένες δημοπρασίες του Christie’s. Ανάμεσά τους και η δημοπρασία του 1987 κατά την οποία τα διάσημα «Ηλιοτρόπια» πωλήθηκαν έναντι 35 εκατ. ευρώ -ποσό ρεκόρ για την εποχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024