Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν πείθει η θεωρία πως ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε λόγω Charlie Hebdo

Δεν πείθει η θεωρία πως ο Νεμτσόφ δολοφονήθηκε λόγω Charlie Hebdo

Τα πρώτα αποτελέσματα παρουσίασε η ρωσική έρευνα γύρω από το φόνο του Μπορίς Νεμτσόφ, ηγετικού στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης που είχε δολοφονηθεί απέναντι από το Κρεμλίνο, με τη σύλληψη πέντε τσετσένων υπόπτων: Ο ένας από αυτούς φέρεται να ομολόγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση. Όσα έχουν βγει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, αφήνουν να εννοηθεί ότι κίνητρο ήταν η υποστήριξη του Νεμτσόφ στη δημοσίευση σκίτσων με τον Μωάμεθ -ερμηνεία που δεν πείθει τους συνεργάτες του.

Τα πρώτα αποτελέσματα παρουσίασε η ρωσική έρευνα γύρω από το φόνο του Μπορίς Νεμτσόφ, ηγετικού στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης που είχε δολοφονηθεί απέναντι από το Κρεμλίνο, με τη σύλληψη πέντε τσετσένων υπόπτων: Ο ένας από αυτούς φέρεται να ομολόγησε την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Όσα έχουν βγει μέχρι στιγμής στη δημοσιότητα, αφήνουν να εννοηθεί ότι κίνητρο ήταν η υποστήριξη του Νεμτσόφ στη δημοσίευση σκίτσων με τον Μωάμεθ -ερμηνεία που δεν πείθει τους συνεργάτες του.

Οι πέντε ύποπτοι που είχαν τεθεί υπό κράτηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οδηγήθηκαν την Κυριακή ενώπιον δικαστηρίου, το οποίο διέταξε τη σύλληψή τους και απήγγειλε κατηγορίες σε δύο από αυτούς. Και οι πέντε είναι από την Τσετσενία.

Οι δύο κεντρικοί ύποπτοι είναι ο Ζαούρ Νταντάγεφ και ο Άνζορ Γκουμπάσεφ. Ο πρώτος φέρεται να ομολόγησε την εμπλοκή του και η δικαστής Νατάλια Μουσνίκοβα ανέφερε πως η ενοχή του «επιβεβαιώνεται, εκτός από την ομολογία του, και από την σαφήνεια των στοιχείων της έρευνας».

Ελάχιστα έχουν βγει στη δημοσιότητα γύρω από την ίδια την έρευνα και τα στοιχεία που υπάρχουν, αλλά στα ρωσικά ΜΜΕ υπάρχουν εκτενείς αναφορές για το παρελθόν των υπόπτων. Ο Νταντάγεφ είχε περάσει από την αστυνομία της Τσετσενίας (είχε μάλιστα παρασημοφορεί) και, κατά κάποια ρωσικά ΜΜΕ, εργαζόταν σε ιδιωτική υπηρεσία ασφάλειας στη Μόσχα.

Οι μοναδικές εικασίες για το κίνητρο της δολοφονίας που έχουν μέχρι στιγμής διατυπωθεί δεν συσχετίζουν το φόνο με τον ρόλο του Νεμτσόφ -σφοδρού επικριτή του Κρεμλίνου- στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά με τις γενικότερες απόψεις που εξέφραζε, και συγκεκριμένα με το ότι είχε ταχθεί με δηλώσεις του υπέρ της δημοσίευσης σκίτσων με τον Μωάμεθ μετά το Charlie Hebdo.

Ο πρόεδρος της κυρίως μουσουλμανικής Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, είπε πως ο Νταντάγεφ «ήταν πιστός μουσουλμάνος, όπως λένε όσοι τον γνώριζαν, και όπως όλοι οι μουσουλμάνοι είχε σοκαριστεί από τη δραστηριότητα του Charlie Hebdo και τα σχόλια υποστήριξης της δημοσίευσής τους».

Στην προσαγωγή των υπόπτων στο δικαστήριο την Κυριακή είχε δοθεί εκτενέστατη δημοσιότητα. Η εικόνα που δινόταν, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει το Reuters, είναι ότι η έρευνα για το φόνο του Νεμτσόφ είναι αυστηρή και όχι η «συγκάλυψη» που φοβάται η αντιπολίτευση.

Οι συνεργάτες του Νεμτσόφ πάντως έχουν επανειλημμένα αναφέρει πως θεωρούν ότι ο εντοπισμός των δραστών δεν πρέπει να είναι το τελευταίο στάδιο, αλλά η έρευνα πρέπει να φτάσει μέχρι τους «υπαίτιους» και όποιους έδωσαν την εντολή.

Τη Δευτέρα, ο Ίλια Γιασίν, συμπρόεδρος του πολιτικού σχηματισμού του οποίου ηγείτο ο Νεμτσόφ, έδειξε πως δεν πιστεύει πως το κίνητρο των δολοφόνων ήταν ο θρησκευτικός ζήλος.

«Η χωρίς λογική θεωρία για ισλαμιστικά κίνητρα βολεύει το Κρεμλίνο και βγάζει τον Πούτιν από την γραμμή του πυρός» έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter. Την προηγουμένη, είχε γράψει πως «οι χειρότεροι φόβοι μας επαληθεύονται, θα τιμωρηθεί αυτός που πάτησε την σκανδάλη κι όχι εκείνος που έδωσε την εντολή».

Το εάν η «ερμηνεία Charlie Hebdo» προς την οποία έδειξε ο Καντίροφ επιβεβαιωθεί από την έρευνα, και το εάν, σε τέτοια περίπτωση, πείσει τους πάντες ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη μένει να φανεί. Το νήμα παλιότερων παρόμοιων δολοφονιών, όπως εκείνης της Πολιτκόφσκαγια, είχε επίσης οδηγήσει στην Τσετσενία μέχρι τους δράστες, αλλά όχι μέχρι εκείνους που έδωσαν την εντολή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024