Επαναφορά της ενιαίας τιμής του βιβλίου και σκέψεις για πιθανή αυτονόμηση του ΕΚΕΒΙ, άμεση παραλαβή του κτιρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης σε έναν-δύο μήνες για να ακολουθήσουν σύντομα λαμπρά εγκαίνιά του, είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη.

Σημαντική είναι και η τοποθέτηση νέων διοικήσεων στους εποπτευόμενους οργανισμούς του ΥΠΠΟ, αλλά και η «βαθιά αναμόρφωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) ως εν δυνάμει «αιμοδότη» αναπτυξιακού έργου του ΥΠΠΟ μαζί με τις όλο και πιο μειωμένες επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό».

Γιατί, όπως σημείωσε ο κ. Ξυδάκης σε σημερινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, τα ελάχιστα έσοδα του ΥΠΠΟ «συντηρούν τρέχουσες εργασίες και προέρχονται από το ‘ταπεινωμένο’ δημοσιονομικό πρόγραμμα επενδύσεων».

Κονδύλια από ΕΣΠΑ και προσλήψεις

Όπως τόνισε ο υπουργός, τα μόνα κονδύλια ανάπτυξης για τον Πολιτισμό προέρχονται από το ΕΣΠΑ που μειώθηκε στα 400 εκ. ευρώ και από την ρευστότητα του ΤΑΠ με τζίρο 70 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ενδυνάμωση του ΤΑΠ, υπολογίζοντας στην αύξηση των εσόδων του ΥΠΠΟ, ξεκινώντας από τη σύγχρονη οργάνωση ηλεκτρονικού πωλητηρίου των προϊόντων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, στα πλαίσια «μιας γενικότερης και βαθιάς του αναμόρφωσης» που περιλαμβάνει και τον διορισμό νέας διοίκησης (η προηγούμενη υπέβαλε ήδη την παραίτηση της).

Αναφέρθηκε και στις προσλήψεις 1.100-1.200 εποχιακών φυλάκων στους 33 αρχαιολογικούς χώρους της Επικράτειας, χώροι που θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο.

Η περίοδος της μεγάλης επισκεψιμότητας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων ξεκινά το Πάσχα.

Όσο για τα μεγάλα Μουσεία της χώρας -Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό κλπ- ο κ. Ξυδάκης σκέφτεται να αλλάξει το νομοθετικό τους πλαίσιο «ώστε να αποκτήσουν διοικητική αυτοτέλεια».

«Θα πρέπει» πρόσθεσε «τα μεγάλα μουσεία να συνεισφέρουν έσοδά τους στον κοινό κορβανά, ώστε οι πόροι να μοιράζονται πιο δίκαια και να φτάνουν και στα μικρότερα μουσεία».

Για την ενιαία τιμή βιβλίου

Όπως έχει ήδη εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει την ενιαία τιμή του βιβλίου, την οποία είχε καταργήσει τον περασμένο Ιούνιο η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το θέμα επανήλθε διά στόματος του υπουργού. «Δεν ωφελήθηκε κανείς από την κατάργησή της» είπε ο κ. Ξυδάκης.

Δήλωσε ότι «δεν θα αλλοιωθεί ο ΦΠΑ στα βιβλία» και ότι τα δύο μέτρα θα ανακοινώσουν από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), που είχε καταργηθεί το 2013 και στη συνέχεια «κουτσουρεμένο» είχε ενσωματωθεί στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο της αυτόνομης επαναλειτουργίας του.

Το ζήτημα του ΕΜΣΤ και της ΕΛΣ

Αναφερόμενος στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ο Ν. Ξυδάκης δήλωσε ότι «σκοπός του είναι να λειτουργήσει άμεσα. Να ανοίξει με μια λαμπρή γιορτή για τον λαό και όλοι να μπορούν να απολαύσουν όλα τα έργα του Μουσείου».

Ερωτηθείς για την Άννα Καφέτση, την απερχόμενη διευθύντρια και «ψυχή» του ΕΜΣΤ, ο υπουργός απάντησε: «Θα τη συναντήσω, θα συζητήσουμε και θα γίνει ό,τι καλύτερο. Αφήνω ορθάνοιχτο το παράθυρο. Η Άννα Καφέτση θα αποκατασταθεί ηθικά.»

Για την Εθνική Λυρική Σκηνή, δήλωσε ότι το υπουργείο θα καλύψει τα έξοδα της μετεγκατάστασής της στο Δέλτα του Φαλήρου.

Όταν δε ρωτήθηκε για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής, απάντησε: «Πρόκειται για ένα φέσι στο κεφάλι του ελληνικού κράτους. Το κράτος βρίσκεται σε αμήχανη θέση με το θέμα, γιατί πρέπει να πληρώσει στιγμές μεγαλομανίας του παρελθόντος.»

Το ΥΠΠΟ και η μετακόμιση

Επιπλέον, ο κ. Ξυδάκης κοινοποίησε ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του οργανισμού του ΥΠΠΟ, που εφαρμόστηκε τελευταία.

Σχετικά με την μετακόμιση των υπηρεσιών του υπουργείου από το ενοικιαζόμενο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, όπου στεγάζεται τώρα, στην οδό Πειραιώς (εργοστάσιο Τσαούσογλου), απάντησε:

«Η ιδέα της μετεγκατάστασης παραμένει. Όμως, η κτιριακή υποδομή δεν αρκεί για όλες τις υπηρεσίες. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να φεύγουν κεντρικές υπηρεσίες από το ιστορικό κέντρο της πόλης.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr