Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έλεγχοι σε ελεγκτικά γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ

Έλεγχοι σε ελεγκτικά γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ

Διεξοδικούς ελέγχους σε ελεγκτικά γραφεία που παρέχουν φορολογικά πιστοποιητικά σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ έναντι αμοιβών που δεν ξεπερνούν τα 1.000 και 1.500 ευρώ θα ξεκινήσει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Σημειώνεται πως έχει διαπιστωθεί πως συγκεκριμένα ελεγκτικά γραφεία «κτυπούν» τις τιμές στις περιπτώσεις χορήγησης φορολογικών πιστοποιητικών προς ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ με αποτέλεσμα εκ των υστέρων ο έλεγχος που διενεργείται σε αυτά να είναι στοιχειώδης και να μην εναρμονίζεται με τα πρότυπα που θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Διεξοδικούς ελέγχους σε ελεγκτικά γραφεία που παρέχουν φορολογικά πιστοποιητικά σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ έναντι αμοιβών που δεν ξεπερνούν τα 1.000 και 1.500 ευρώ θα ξεκινήσει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της η ΕΛΤΕ καθόρισε και ρύθμισε το περιεχόμενο, τον τρόπο και τη διαδικασία των ποιοτικών ελέγχων που θα διενεργήσει το 2015, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα :

  • Το βαθμό συγκέντρωσης κινδύνου για το δημόσιο συμφέρον στον ελεγχόμενο φορέα. Για την εκτίμηση της συγκέντρωσης κινδύνου λαμβάνονται υπόψη ιδίως ο αριθμός ή/και η κεφαλαιοποί-ηση των οντοτήτων δημοσίου ενδιαφέροντος που o ελεγχόμενος φορέας ελέγχει.
  • Το βαθμό συγκέντρωσης κινδύνου για το δημόσιο συμφέρον, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες αγοράς, στις οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος που ο ελεγχόμενος φορέας ελέγχει.
  • Τη δυνητική διακύβευση της ανεξαρτησίας του ελεγχόμενου φορέα εξαιτίας της τυχόν συγκέντρωσης των πηγών εσόδων του σε περιορισμένο αριθμό ελεγχόμενων οντοτήτων.
  • Επίκαιρα ζητήματα, κρίσιμα λογιστικά και ελεγκτικά θέματα.
  • Διαπιστωθείσες στο παρελθόν παραβάσεις και τα ευρήματα των ποιοτικών ελέγχων, που η ΕΛΤΕ έχει ήδη διενεργήσει.
  • Καταγγελίες και αναφορές που έχουν περιέλθει σε γνώση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων.
  • Διερεύνηση περιπτώσεων ασυνήθιστα χαμηλών αμοιβών, που έχουν παρατηρηθεί από τα υποβληθέντα πληροφοριακά στοιχεία, σε σχέση με το μέγεθος των ελεγχόμενων οντοτήτων.

Ειδικά για την τελευταία περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr η ΕΛΤΕ θα ελέγξει αναλυτικά τις ώρες ελέγχου των ορκωτών και τις χρεώσεις ανά ώρα, για να διαπιστώσει εάν αυτές είναι συμβατές με την νομοθεσία.

Σημειώνεται πως έχει διαπιστωθεί πως συγκεκριμένα ελεγκτικά γραφεία «χτυπούν» τις τιμές στις περιπτώσεις χορήγησης φορολογικών πιστοποιητικών προς ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΔΕΚΟ με αποτέλεσμα εκ των υστερών ο έλεγχος που διενεργείται σε αυτά να είναι στοιχειώδης και να μην εναρμονίζεται με τα πρότυπα που θέτει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024