Αντίστροφη μέτρηση για το Σύμφωνο Συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών
Πέρασε 1,5 χρόνος από τότε που η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης. Η κάλυψη του νομοθετικού κενού και η συμμόρφωση της Ελλάδας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πέρασε 1,5 χρόνος από τότε που η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ΕΔΑΔ για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Η κάλυψη του νομοθετικού κενού και η συμμόρφωση της Ελλάδας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Οι αποφάσεις του δικαστηρίου του Στρασβούργου έχουν υποχρεωτική ισχύ για τα κράτη-μέλη που καταδικάζονται, τα οποία οφείλουν να συμμορφώνονται. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα συνεχίσουμε να καταδικαζόμαστε και η παραβίαση θα καταστεί συστηματική» εξηγεί στα Νέα του Σαββάτου ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης.
Εν αναμονή της δέσμευσης που ανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής, σημειώνεται ότι ο ισχύον νόμος για το Σύμφωνο Συμβίωσης των ετερόφυλων ζευγαριών προβλέπει συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που συνδέονται με πρακτικά ζητήματα.
Σε περίπτωση επέκτασης του νόμου, ενδέχεται να έχουν αναλογική εφαρμογή ρυθμίσεις για τις περιουσιακές σχέσεις, τη διατροφή μετά τη λύση του Συμφώνου, αλλά και τα κληρονομικά δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Λιθουανία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχουν Σύμφωνο Συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια.
Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή, το 2009 που τέθηκε σε εφαρμογή το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ετερόφυλα ζευγάρια υπογράφηκαν 161. Το 2014 ο αριθμός τους έφτασε τα 1.568, ενώ από την αρχή του 2015 έχουν υπογραφεί 260 Σύμφωνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εξαιρετικός ξανά ο Στογιάκοβιτς και πρόκριση στο Final Four του NCAA (vids)
- Η Ευρώπη χάνει τις φωνές της: Γλώσσες στο χείλος της εξαφάνισης
- Πόσα λεπτά άσκησης κάνουν καλό στη μνήμη μας;
- Από το Twitter στο X – Μία από τις πιο ισχυρές και αμφιλεγόμενες πλατφόρμες κλείνει 20 χρόνια
- Οι Dodgers έσπασαν κάθε ρεκόρ: Το πιο ακριβό opening game στην ιστορία του MLB
- Ιράν: Απανωτοί βομβαρδισμοί στην Τεχεράνη και συγκρούσεις στον Λίβανο – Μαίνεται ο πόλεμος ένα μήνα μετά

