Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ν.Ξυδάκης: Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης

Ν.Ξυδάκης: Ο πολιτισμός είναι μοχλός ανάπτυξης

Τις προτεραιότητες στον τομέα του Πολιτισμού παρουσίασε την Τρίτη από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Ο κ. Ξυδάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση δρομολογημένων έργων προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, την αναμόρφωση του ΤΑΠΑ ώστε να γίνει η «παραγωγική ατμομηχανή» του υπουργείου, αλλά και την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου -έργο με ουσιαστικό αναπτυξιακό χαρακτήρα, που όμως εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

Τις προτεραιότητες στον τομέα του Πολιτισμού παρουσίασε την Τρίτη από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης.

«Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, ο Σικελιανός ξεσήκωσε την Ελλάδα πάνω από το φέρετρο του Κωστή Παλαμά. Στα δύσκολα χρόνια ο πολιτισμός ήταν ο οδηγός και ο αρωγός του ελληνικού λαού. Είμαστε λαός ποιητών, φιλοσόφων, εμπόρων, ταξιδευτών και αν χρειαστεί πολεμιστών» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης, σημειώνοντας:

«Έστω και υπό πίεση, έστω και υπό το βάρος μιας μεγάλης ιστορικής ανάγκης, έχουμε τώρα την ευκαιρία να ξαναδούμε τα πράγματα από την αρχή και να δώσουμε μια νέα πνοή. Ξαναπιάνουμε το νήμα από τη διακοπείσα άνοιξη του ’60, την περίφημη ‘Χαμένη Άνοιξη’ του Στρατή Τσίρκα. Φιλοδοξούμε να είμαστε όλοι μας μέρος της άνοιξης του 2015. Αυτής που έρχεται, αυτής που ξεκίνησε, και να τη ζήσουμε σαν πρωταγωνιστές, με χαρά και με ευθύνη, να γράψουμε την ιστορία της γενιάς μας. Ο πολιτισμός είναι το όχημα για αυτή την καινούργια εποχή».

Ο κ. Ξυδάκης δεσμεύτηκε πως το μοντέλο λειτουργίας του υπουργείου θα βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, αλλά και στον σεβασμό της ελεύθερης έκφρασης των πνευματικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων της χώρας. «Βασική παραδοχή μας είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της πολιτιστικής κληρονομιάς, χωρίς τους μνημονιακούς καταναγκασμούς για εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και για ελάττωση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς» δήλωσε.

«Πρωταρχικός μας στόχος» συνέχισε «είναι η διαμόρφωση μιας πολιτιστικής ταυτότητας με διαχρονικότητα και αυθεντικότητα, μια πολιτιστική ταυτότητα ικανή να εμπνέει αυτοπεποίθηση και δυναμισμό στους πολίτες, να φέρει όλη την αυτογνωσία ενός ιστορικού λαού, όπως είναι ο ελληνικός, χωρίς όμως να διολισθαίνει ούτε προς την υπεραναπλήρωση, ούτε προς τη μειονεξία. Στόχος μας είναι μία ταυτότητα που θα εμπεριέχει την πρωτοτυπία και την εγκράτεια, τη δημιουργικότητα, την επινόηση, αλλά όχι τον καταναλωτισμό και την απληστία, την ανία της μόδας και των εφήμερων life style».

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα του υπουργείου, ο κ. Ξυδάκης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, στην επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή του νέου οργανισμού του υπουργείου, ενώ ανακοίνωσε τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων, «τον αξιοκρατικό και αδιάβλητο διορισμό» των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Παράλληλα, εξήγγειλε την εκπόνηση εξωστρεφούς πολιτικής με έμφαση στην πολιτιστική διπλωματία, για την ενίσχυση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσεται, όπως είπε, και η χάραξη συγκροτημένης εθνικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και άλλων αρχαιοτήτων που βρίσκονται παράνομα στο εξωτερικό.

Ειδικά για τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς ο κ. Ξυδάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση δρομολογημένων έργων προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, την αναμόρφωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ώστε να γίνει η «παραγωγική ατμομηχανή» του υπουργείου, αλλά και την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου -έργο με ουσιαστικό αναπτυξιακό χαρακτήρα, που όμως εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

«Κεντρικό σημείο στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στη διασύνδεσή του με την παραγωγή πρωτογενούς πλούτου είναι η αναμόρφωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων» είπε ο κ. Ξυδάκης και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις «άπειρες δυνατότητες για να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα» μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, του εξορθολογισμού των πωλητηρίων, της θεσμοθέτησης και της διεύρυνσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και με την ίδρυση ηλεκτρονικών καταστημάτων για πώληση προϊόντων.

«Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων μπορεί να πολλαπλασιάσει πολύ εύκολα τα έσοδά του, κλιμακωτά, και να γίνει η παραγωγική ατμομηχανή του υπουργείου Πολιτισμού» υπογράμμισε.

«Πέρα από την κληρονομιά, επιδιώκουμε να ανοίξουμε τη βεντάλια της σύγχρονης δημιουργίας, μιας και πιστεύουμε ότι ο τόπος αυτός έχει δυνάμεις πέρα από τη δόξα και το κλέος του παρελθόντος και έχει πολλά να πει, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο» πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου για την ενίσχυση του σύγχρονου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ξυδάκης ανακοίνωσε την προσπάθεια αναβάθμισης των υφιστάμενων χώρων, «αξιοποιώντας όλο το ανενεργό απόθεμα», ενώ ταυτόχρονα, με την αποκέντρωση του σύγχρονου πολιτισμού, θα επιχειρηθεί η δημιουργία υποδομών και δικτύων που θα διευκολύνουν το έργο των νέων δημιουργών.

Ο κ. Ξυδάκης δεσμεύτηκε, επίσης, για τη στήριξη όλων των θεσμών εθνικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ προανήγγειλε την «εθνική στρατηγική εξωστρέφειας» με στόχο τη διάχυση στο διεθνές περιβάλλον του πολιτιστικού πλούτου που παράγεται.

Όσον αφορά στη διασύνδεση του πολιτισμού με την απασχόληση, ο κ. Ξυδάκης υπογράμμισε πως ο πολιτισμός αποτελεί διεθνώς μια από τις βασικές δραστηριότητες παραγωγής πλούτου με «κύρος, εύρος και διάρκεια» που μπορεί να στηρίξει την απασχόληση υψηλών απαιτήσεων.

Για τον λόγο αυτό θα ενισχυθεί η απασχόληση στους τομείς εκτέλεσης έργων με αυτεπιστασία, αλλά και σε τομείς με άμεση σχέση με τον πολιτισμό, όπως π.χ. ο τομέας του τουρισμού, ενώ θα δρομολογηθεί η στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, για την εξεύρεση νέων λύσεων για την τόνωση της εργασίας.

Ως προς τη διασύνδεση του πολιτισμού με τον τομέα της εκπαίδευσης, ο κ. Ξυδάκης ανακοίνωσε τη συνεργασία του υπουργείου με την Γενική Γραμματεία Έρευνας για την ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας για καινοτόμα προϊόντα πολιτισμού.

«Θα αξιοποιήσουμε την πλούσια εμπειρία των ερευνητών και των τεχνολόγων για τη διοχέτευση πόρων του νέου ΕΣΠΑ σε έργα πολιτισμού και δημιουργικής επιχειρηματικότητας» υπογράμμισε.

Άννα Ανδίρα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024