Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα βρετανικά Bafta ανακατεύουν την τράπουλα των Όσκαρ

Τα βρετανικά Bafta ανακατεύουν την τράπουλα των Όσκαρ

Εάν κάτι έδειξαν τα βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία (τα Bafta), αυτό είναι ότι η κούρσα των Όσκαρ παραμένει ανοιχτή -τουλάχιστον στις δύο μεγάλες κατηγορίες, Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Boyhood και Birdman διεκδικούν και τα δύο με αξιώσεις το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και η βραδιά της απονομής στις 22 Φεβρουαρίου αναμένεται με ενδιαφέρον...

Εάν κάτι έδειξαν τα βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία (τα Bafta), αυτό είναι ότι η κούρσα των Όσκαρ παραμένει ανοιχτή -τουλάχιστον στις δύο μεγάλες κατηγορίες, Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Boyhood και Birdman διεκδικούν και τα δύο με αξιώσεις το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και η βραδιά της απονομής στις 22 Φεβρουαρίου αναμένεται με ενδιαφέρον…

Το Boyhood ήταν το πρώτο που αναδείχθηκε σε φαβορί. Έχοντας κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας ήταν η ταινία που αγαπήθηκε από τους κριτικούς και την οποία ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε ως την αγαπημένη του της χρονιάς. Η ταινία έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία, ανάμεσά τους και το μεγάλο βραβείο των Critics’ Choice.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, ένα σερί νικών του Birdman φαινόταν να ανακόπτει την επιτυχημένη πορεία του Boyhood. Η ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου απέσπασε το βραβείο της Ένωσης Παραγωγών Αμερικής (PGA), ενώ ο σκηνοθέτης κέρδισε το βραβείο της αμερικανικής Ένωσης Σκηνοθετών (DGA).

Τα βρετανικά Bafta ήρθαν χθες το βράδυ να ανατρέψουν αυτό το σερί, χαρίζοντας στον Λινκλέιτερ τόσο το βραβείο της καλύτερης ταινίας, όσο και εκείνο της καλύτερης σκηνοθεσίας και αποδεικνύοντας ότι η κούρσα παραμένει ανοιχτή.

Κι ενώ στην κατηγορία των καλύτερων ερμηνειών δεν περιμένουμε ιδιαίτερες εκπλήξεις -Τζούλιαν Μουρ, Έντι Ρεντμέιν, Πατρίσια Αρκέτ και Τζ.Κ.Σίμονς φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» τα βραβεία-, το «ντέρμπι» αναμένεται να διεξαχθεί στις κατηγορίες της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης σκηνοθεσίας.

Το Birdman είναι περισσότερο μία ταινία που αναφέρεται στο Χόλιγουντ και το Μπρόντγουεϊ. Ίσως γι’ αυτό να συγκίνησε λιγότερο τους Βρετανούς σε σχέση με το Boyhood, την ιστορία ενηλικίωσης ενός αγοριού.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι τι θα αποφασίσουν τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Από τη μία, ίσως να θέλουν να τιμήσουν τον Λινκλέιτερ για την επιμονή του: ο σκηνοθέτης γύριζε την ταινία επί 12 χρόνια επιλέγοντας να ακολουθήσει με την κάμερά του ένα αγόρι που δεν ήξερε εάν μετά από λίγο καιρό θα ήθελε να παραμείνει μέρος της ταινίας του και χωρίς να ξέρει εάν όλο το υλικό που τραβούσε θα μπορούσε να τον οδηγήσει κάπου.

Από την άλλη, οι περισσότεροι παραδέχονται ότι ο Ινιαρίτου γύρισε μία εξαιρετική ταινία με θέματα που αφορούν τον ίδιο τον κόσμο του σινεμά (η σχέση εμπορικότητας και καλλιτεχνικής αναζήτησης είναι ένα από αυτά), μία ταινία πρωτοποριακή και σκηνοθετικά.

Μετά την απόφαση των Bafta, δεν είναι απίθανο να δούμε τα βραβεία να μοιράζονται. Εκείνο της καλύτερης ταινίας να δίνεται στο Boyhood και εκείνο της σκηνοθεσίας στον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου (το αντίστροφο δεν είναι απίθανο, αλλά είναι μάλλον δύσκολο καθώς το Birdman δεν διστάζει να ασκήσει σκληρή κριτική και στον κόσμο του Χόλιγουντ).

Όσο για το Ξενοδοχείο Grand Budapest που μαζί με το Birdman έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ, όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να αρκεστεί σε βραβεία σε κατηγορίες όπως η μουσική, η σκηνογραφία και ίσως τα κοστούμια.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024