Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος «πονοκέφαλος»: πού θα ταφούν οι δράστες των χτυπημάτων στο Παρίσι

Ο νέος «πονοκέφαλος»: πού θα ταφούν οι δράστες των χτυπημάτων στο Παρίσι

Μετά τις κηδείες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι γαλλικές αρχές έρχονται τώρα αντιμέτωπες με το πρόβλημα του ενταφιασμού των τριών δραστών, αφού δεν θέλουν οι τάφοι τους να μετατραπούν σε «τόπο προσκυνήματος». Εν τω μεταξύ, οι γαλλικές αρχές εξετάζουν επιθέσεις με «άρωμα» ισλαμοφοβίας.

Μετά τις κηδείες των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι γαλλικές αρχές έρχονται τώρα αντιμέτωπες με το πρόβλημα του ενταφιασμού των τριών δραστών, αφού δεν θέλουν οι τάφοι τους να μετατραπούν σε «τόπο προσκυνήματος».

Με βάση τη νομοθεσία, οι συγγενείς του νεκρού μπορούν να επιλέξουν εάν θα τον ενταφιάσουν στην πόλη όπου διέμενε, στην περιοχή όπου πέθανε ή όπου διατηρούν οικογενειακό τάφο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι δήμαρχοι έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν τον ενταφιασμό.

Η χήρα του Σερίφ Κουασί έχει ήδη ζητήσει να τον θάψει στο Ζενβιλιέρ, στα προάστια του Παρισιού όπου κατοικούσε το ζευγάρι.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία να ταφεί εκεί και ο αδελφός του, ο Σαΐντ.

Ο δήμος «δεν έχει άλλη νομική λύση παρά μόνο να επιτρέψει την ταφή» του Σερίφ -όχι όμως και του Σαΐντ, που έμενε στη Ρεμς-, υπογράμμισε ο δήμαρχος Πατρίς Λεκλέρκ σε ανακοίνωσή του.

Θέτει όμως ως προϋπόθεση να ενταφιαστεί σε «ανώνυμο» τάφο, ώστε να μην γίνει «τόπος προσκυνήματος».

Ωστόσο, ο δήμος της Ρεμς γνωστοποίησε ότι αρνείται να ενταφιαστεί στο τοπικό κοιμητήριο ο Σαΐντ Κουασί, γιατί φοβάται ότι θα υπάρξουν ταραχές.

«Αρνούμαι να έχουμε στην κοινότητα έναν τάφο που θα χρησιμοποιηθεί ως τόπος συγκέντρωσης ή προσκυνήματος φανατικών ή που θα υποκινεί το μίσος» εξήγησε ο δήμαρχος Αρνό Ρομπινέ.

Η μόνη δυνατότητα πλέον είναι να ενταφιαστεί ο Σαΐντ στο Νταμαρτέν, τον τόπο όπου πέθαναν τα δύο αδέλφια, αλλά ο δήμος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Όσον για τον Αμεντί Κουλιμπαλί, τον άνθρωπο που σκότωσε μία αστυνομικό και τέσσερις Εβραίους στο παντοπωλείο, συγγενείς του που ζουν στο Γκρινί, στα νότια του Παρισιού, ανέφεραν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θέλουν να κάνουν.

Ο δήμος του Φοντενέ-ο-Ροζ όπου κατοικούσε ο Κουλιμπαλί έχει ήδη διαμηνύσει ότι στο τοπικό κοιμητήριο δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος για μουσουλμάνους.

Μια άλλη δυνατότητα θα ήταν να κηδευτούν οι αδελφοί Κουασί στην Αλγερία, από όπου κατάγονταν οι γονείς του και στο Μαλί ο Κουλιμπαλί.

Το 2012 το θέμα του ενταφιασμού του Μοχάμεντ Μερά, του ανθρώπου που σκότωσε τρεις αστυνομικούς και τέσσερις Εβραίους κοντά στην Τουλούζη, είχε προκαλέσει τα ίδια προβλήματα, τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αλγερία.

Το Αλγέρι είχε αρνηθεί να δεχτεί τη σορό του, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Τελικά, ο Μερά κηδεύτηκε στα κρυφά κοντά στην Τουλούζη σε έναν απλό τάφο, χωρίς ταφόπλακα, χωριστά από τους άλλους τάφους του μουσουλμανικού τμήματος του κοιμητηρίου, χωρίς καμία ένδειξη -ούτε το όνομα του νεκρού, ούτε την ημερομηνία του θανάτου του.

Επιθέσεις με «άρωμα» ισλαμοφοβίας

Ένας άνδρας μαροκινής καταγωγής δολοφονήθηκε τη νύχτα της Τρίτης 13 Ιανουαρίου προς Τετάρτη με 17 μαχαιριές στο Βοκλούζ της νότιας Γαλλίας, έγκλημα το οποίο μουσουλμανική οργάνωση χαρακτήρισε «ισλαμοφοβικό».

Οπλισμένος με ένα μαχαίρι, ένας 28χρονος άνδρας εισέβαλε στην κατοικία των γειτόνων του αφού διέρρηξε την πόρτα.

Ο δράστης μαχαίρωσε πολλές φορές τον Μοχάμεντ Ελ Μακουλί, ηλικίας 47 ετών, προτού τον αφοπλίσουν.

Επέστρεψε στο σπίτι του προκειμένου να βρει ένα δεύτερο μαχαίρι και να καταφέρει και άλλες μαχαιριές στον άνδρα, έναν πατέρα. Το θύμα υπέστη συνολικά 17 τραύματα από μαχαίρι.

Η σύντροφός του, που φέρει αμυντικά τραύματα στα χέρια καθώς προσπάθησε να παρέμβει, κατάφερε να ξεφύγει μαζί με το μωρό της και ενημέρωσε τις αρχές.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Κατά της Ισλαμοφοβίας καταγγέλλει τη «φρικτή ενέργεια με ισλαμοφοβικά κίνητρα».

«Η ισλαμοφοβική διάσταση θα εξακριβωθεί στο πλαίσιο της ανάκρισης» δήλωσε ο εισαγγελέας του Αβινιόν.

Οι Αρχές εντόπισαν τον ύποπτο κοντά στον τόπο του εγκλήματος να μιλάει ασυνάρτητα. Εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από σχιζοφρένεια.

Ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Σε ένα χωριστό περιστατικό στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) ένας άνδρας ρουμανικής καταγωγής, που απείλησε ότι θα σκοτώσει μουσουλμάνους, συνελήφθη κοντά στο μεγάλο τέμενος ενώ είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι.

Ένας οικείος του είχε προειδοποιήσει την αστυνομία ότι προτίθετο να πάει «να σκοτώσει ένα μουσουλμάνο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία αστυνομική πηγή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024