«Ο μόνος που μιλάει για Grexit είναι ο κ. Σαμαράς, ο οποίος διαψεύδεται καθημερινά και με κατηγορηματικό τρόπο από υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της λιτότητας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει στη Realnews ότι δεν θα ζητήσει, εφόσον εκλεγεί το κόμμα του, παράταση του διμήνου που έχει αιτηθεί η Ελλάδα και σημειώνει πως «άρχισαν ήδη, πριν ακόμη εκλεγούμε, να μιλάνε στην Ευρώπη για τον αναγκαίο χρόνο που θα πρέπει να δοθεί στη νέα κυβέρνηση εν όψει της διαπραγμάτευσης». Διαβεβαιώνει εξάλλου ότι τα ομόλογα που λήγουν το Μάρτιο θα πληρωθούν κανονικά.

Αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας τροφοδοτεί με την απάντησή του τα σενάρια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει πρόσωπο όχι από το δικό του πολιτικό χώρο, αλλά ενδεχομένως της Κεντροδεξιάς, λέγοντας: «Δε έχει σημασία το πολιτικό στίγμα του Προέδρου, αλλά το ευρύτερο κύρος που διαθέτει ώστε να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τον θεσμικό του ρόλο».

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά εξάλλου για συγκρότηση «κυβέρνησης όλων των Ελλήνων και όχι κυβέρνησης μιας παράταξης» επισημαίνοντας πως «θα επιλεγούν οι ικανότεροι και οι εντιμότεροι για να διαχειριστούν τις τύχες του ελληνικού λαού. Τα τζάκια και οι επετηρίδες τελειώνουν». Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα συζητήσει για κυβέρνηση που θα βασίζεται σε ψήφο ανοχής.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ερωτάται εάν θα… φορέσει γραβάτα, αν γίνει πρωθυπουργός. «Αν δεν με έχετε δει έως τώρα, το θεωρώ μάλλον απίθανο» απαντά.

Βολές από τον Δ.Σταμάτη

Σκληρή κριτική σε όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του, και συγκεκριμένα στον τρόπο χρηματοδότησης που θα χρησιμοποιήσει, άσκησε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στη συνέντευξη: «Οι λήξεις ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο είναι κυρίως προς το ΔΝΤ, και δευτερευόντως προς ιδιώτες. Πρόκειται για μικρά ποσά και σκοπεύουμε να πληρώσουμε κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η νέα διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, η Ελλάδα όπως κάθε κράτος διαθέτει διάφορα εργαλεία άντλησης βραχυπρόθεσμης ρευστότητας. Δε πρόκειται να πράξουμε κάτι πρωτότυπο αλλά θα χρησιμοποιήσουμε τα ίδια εργαλεία που κατ’ επανάληψη έχουν χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.»

Ο κ. Σταμάτης απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας είναι σήμερα ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Όσο χρόνο, λέει, θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις του με τους δανειστές, θα καλύπτει τις υποχρεώσεις των δανείων με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Τα οποία, προφανώς, θα κληθούν να απορροφήσουν είτε οι τράπεζες είτε οι πολίτες που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες.

»Αυτό σημαίνει πως αν οι τράπεζες δεν μπορούν να τα απορροφήσουν- λόγω των ορίων που έχει θέσει η ΕΚΤ- και οι καταθέτες αρνηθούν να τα αγοράσουν οικειοθελώς, τότε για να αποφύγει τη χρεοκοπία, δεν του μένει άλλος δρόμος από το να κάνει υποχρεωτική την “αγορά” αυτών των γραμματίων από τους καταθέτες.

»Επειδή οι δανειστές προφανώς δεν πρόκειται να χορέψουν στα “νταούλια που θα βαράει” ο ΣΥΡΙΖΑ, οι επιλογές του κ. Τσίπρα είναι είτε χρεοκοπία, είτε υποχρεωτικό “χέρι” στις καταθέσεις των πολιτών. Αυτό τον εφιάλτη υπόσχεται ο κ. Τσίπρας στον Ελληνικό λαό.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ