Ελαφρύ προβάδισμα απέκτησε το «όχι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας
Για πρώτη φορά από το 2012, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Καταλονία έδειξε ότι το «όχι» στην ανεξαρτησία είναι μπροστά, έστω και με ελάχιστη διαφορά. Παράλληλα, το κόμμα του Αρτούρ Μας (CiU) φαίνεται να κέρδισε έδαφος έναντι της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλα.
Για πρώτη φορά από το 2012, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Καταλονία έδειξε ότι το «όχι» στην ανεξαρτησία είναι μπροστά, έστω και με ελάχιστη διαφορά.
Παράλληλα, το κόμμα του Αρτούρ Μας (CiU) φαίνεται να κέρδισε έδαφος έναντι της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC), με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σχεδόν ισόπαλα.
Συγκεκριμένα, η ERC κινείται στο 34%-36%, έναντι 34%-35% για την CiU του προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ Μας.
Ακολουθεί το κόμμα Ciutatans (Πολίτες) με 14%-16%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSC με 13%-14%, το Λαϊκό Κόμμα (PP) 11%-12%. To Podemos εμφανίζεται για πρώτη φορά στη δημοσκόπηση με σημαντικό ποσοστό από 9%-11%.
Στο ερώτημα για το αν η Καταλονία πρέπει να είναι ανεξάρτητο κράτος, το 45,3% απαντά αρνητικά, έναντι 44,5% που απαντά θετικά.
Στην προηγούμενη έρευνα του Καταλανικού Ινστιτούτου Ερευνών, το «ναι» στην ανεξαρτησία κινείτο στο 49%, ενώ όλες οι υπόλοιπες εκδοχές («όχι» στην ανεξαρτησία, κάποια άλλη μορφή οργάνωσης, λευκό, αποχή κλπ) συγκέντρωνε 42,5%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων σχετικά με το μοντέλο οργάνωσης που θα επιθυμούσαν: το 36,2% απαντά ανεξαρτησία (έναντι 45,3% τον Οκτώβριο), το 28,9% απαντά ομοσπονδιακή δομή (έναντι 22,2% τον Οκτώβριο), το 21,8% απαντά ότι η Καταλονία θα έπρεπε να είναι αυτόνομη εντός Ισπανίας (έναντι 23,4% τον Οκτώβριο), ενώ το 5,4% δηλώνει απλώς «μια περιοχή της Ισπανίας» (έναντι 1,8%).
Υπενθυμίζεται ότι η πολύμηνη διαμάχη για το δημοψήφισμα στην Καταλονία και το «μπλόκο» του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας στην διεξαγωγή του, στις 9 Νοεμβρίου, είχε οδηγήσει την κυβέρνηση του Αρτούρ Μας σε αλλαγή τακτικής.
Συγκεκριμένα, ο Μας ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί «συμβουλευτική ψηφοφορία», πράγμα που τελικά έγινε εκείνη την ίδια ημερομηνία.
Το ποσοστό, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν συντριπτικά υπέρ του «ναι» στην ανεξαρτησία, ωστόσο, η συμμετοχή των πολιτών δεν ξεπέρασε το 33%.
Παρά τη χαμηλή προσέλευση, ο Αρτούρ Μας, πέτυχε τον σκοπό του: η «συμβουλευτική ψηφοφορία» έλαβε χώρα, η όλη διαδικασία κύλησε χωρίς έκτροπα και η προσέλευση κινήθηκε εντός των ορίων που είχαν θέσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Επόμενο βήμα, όπως τουλάχιστον εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Καταλονία, πράγματα που επίμονα ζητά η ERC, το κόμμα που έστω και οριακά, εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου.
Οι Βάσκοι δεν θέλουν ανεξαρτησία
Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η αντίστοιχη δημοσκόπηση που έγινε στην Χώρα των Βάσκων. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Σκωτία, αλλά και την πολύμηνη διαμάχη Μαδρίτης-Βαρκελώνης για το δημοψήφισμα, μόλις το 22% των Βάσκων θα επιθυμούσε την ανεξαρτησία.
Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ευλογιά προβάτων: Τα ποσά και οι δικαιούχοι των αγροτικών αποζημιώσεων για το χαμένο εισόδημα
- «Οι εθελοντές είναι συχνά οι πρώτοι που δρουν σε στιγμές κρίσεων»
- H Κυπριακή Ομοσπονδία καλεί τον Ολυμπιακό να παίξει στη Λεμεσσό αντί για το ΣΕΦ
- Θρήνος στην κηδεία του 24χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα
- «Φως στο Τούνελ»: Αποκαλυπτικά στοιχεία για δύο σκοτεινές υποθέσεις
- «Φαίνεται τόσο υπέροχος» – Ο Τζακ Νίκολσον σε σπάνια φωτογραφία με τα παιδιά του (και σε τρελή φόρμα)