Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα στον Νίνο Μανφρέντι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αφιέρωμα στον Νίνο Μανφρέντι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του Νίνο Μανφρέντι, από τους πιο δημοφιλής και εμβληματικούς ηθοποιούς του ιταλικού κινηματογράφου, και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνουν ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον χαρισματικό καλλιτέχνη.

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από το θάνατο του Νίνο Μανφρέντι, από τους πιο δημοφιλής και εμβληματικούς ηθοποιούς του ιταλικού κινηματογράφου, και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνουν ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον χαρισματικό καλλιτέχνη.

Από την Τετάρτη 26 έως και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης θα προβληθούν οκτώ ταινίες που αγκαλιάζουν όλο το φάσμα του μεγάλου ερμηνευτικού ταλέντου του Νίνο Μανφρέντι, από την κωμωδία έως το δράμα.

Το αφιέρωμα θα ανοίξει με την ταινία «Ταμένος με το ζόρι» σε σενάριο, σκηνοθεσία και με πρωταγωνιστή τον Νίνο Μανφρέντι, η οποία και βραβεύτηκε ως η καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ των Καννών, το 1971.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίνο Μανφρέντι γεννήθηκε το 1921 στο Castro di Volsci, κοντά στη Ρώμη και σπούδασε στην Ακαδημία Δραματικής Τέχνης με καθηγητές τους Τίνο Μπουατζέλι, Πάολο Πανέλι, Τζιανκάρλο Σμπράτζια, Λουτσιάνο Σάλτσε και Λουίτζι Σκουαρτζίνα. Μαθητής και του Οράτζιο Κόστα συνεργάζεται με τον Εντουάρντο ντε Φίλιππο και εμφανίζεται σε επιθεωρήσεις, μουσικές κωμωδίες, τηλεοπτικές εκπομπές και ραδιοφωνικές σειρές.

Σπουδαίος ερμηνευτής της ιταλικής κωμωδίας, εμφανίστηκε σε περίπου 100 ταινίες από τη δεκαετία του ’50. Υπό την καθοδήγηση μεγάλων σκηνοθετών όπως ο Ντίνο Ρίζι, ο Έττορε Σκόλα, και ο Αντόνιο Πιετράντζελι, ορμώμενος από μία ρεαλιστική βάση προσέθετε στους ρόλους του τη λάμψη ενός ιδιόμορφου σουρεαλισμού ή άφηνε να αναδυθεί μία φλέβα πικρού σαρκασμού, φανερώνοντας, σχεδόν πάντα, μία απόλυτα ελεγχόμενη βαθειά ειρωνεία, που συχνά έπαιρνε μία δραματική απόχρωση.

Ως σκηνοθέτης, ο Νίνο Μανφρέντι κέρδισε το 1971 το βραβείο για την καλύτερη ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ των Καννών με την και αυτοβιογραφική ταινία «Ταμένος με το ζόρι».

Ως ηθοποιός κέρδισε τρεις φορές το βραβείο Nastro d’ Argento για τον καλύτερο ηθοποιό: με την ταινία «Ας μιλήσουμε για άντρες» της Λίνα Βερτμίλερ, το 1966, και με τις ταινίες «Nell’anno del Signore…» και «In nome del Papa re», του Λουίτζι Μάνι το 1970 και το 1978.

Συνεργάστηκε, επίσης, και με άλλους διάσημους σκηνοθέτες όπως οι Νάνι Λόι, Μάριο Καμερίνι, Λουίτζι Τζάμπα, Νταμιάνο Νταμιάνι, Σέρτζιο Κορμπούτσι, Τζουλιάνο Μοντάλντο, Τζούλιο Παραντίζι, Μαουρίτσιο Πόντσι, Καστελάνο και Πίπολο. Συμμετείχε και σε πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές παραγωγές όπως Helsinki Napoli All Night Long και Napoli-Berlino, un taxi nella notte του Μίκα Καουρισμάκι, Ο Ιπτάμενος Ολλανδός του Τζος Στέλινγκ (1995).

Πέθανε 83 χρονών, τον Ιούνιο του 2004, τελευταίος από τη «συμμορία των τεσσάρων» πιο δημοφιλών ιταλών κωμικών ηθοποιών (Τοτό, Βιτόριο Γκάσμαν, Αλμπέρτο Σόρντι, Νίνο Μανφρέντι).

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι ακόλουθες ταινίες στα ιταλικά με υπότιτλους στα αγγλικά και τα ελληνικά, ανά περίπτωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024