Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο τραυματίες από επεισόδια στη Νομική, υπό αστυνομικό κλοιό η ΑΣΟΕΕ

Δύο τραυματίες από επεισόδια στη Νομική, υπό αστυνομικό κλοιό η ΑΣΟΕΕ

Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Νομική το πρωί της Πέμπτης. Οι φοιτητές έλαβαν απόφαση την Τετάρτη για κατάληψη της σχολής, αλλά, μετά από εντολή των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ, έξω από το κτίριο παρατάχθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., που έκαναν χρήση χημικών και βίας για να μην επιτρέψουν στους φοιτητές να εισέλθουν στο κτίριο. Υπό αστυνομικό κλοιό και η ΑΣΟΕΕ. Μόνο το ΕΜΠ ανοιχτό το τριήμερο εν όψει 17ης Νοεμβρίου.

Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Νομική το πρωί της Πέμπτης. Οι φοιτητές έλαβαν απόφαση την Τετάρτη για κατάληψη της σχολής, αλλά, μετά από εντολή των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ, έξω από το κτίριο παρατάχθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., που έκαναν χρήση χημικών και βίας για να μην επιτρέψουν στους φοιτητές να εισέλθουν στο κτίριο.

(φωτ. Μ.Μυρίλλας/ SOOC)

Η πρώτη αστυνομική επέμβαση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 08:30, όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο για να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κατάληψη. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές, κρατώντας πανό, κατέλαβαν μία λωρίδα κυκλοφορίας της Ακαδημίας, αλλά δυνάμεις της αστυνομίας τους περικύκλωσαν και τους απώθησαν με τις ασπίδες τους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος.

Περίπου στις 09:30 πραγματοποιήθηκε δεύτερη επέμβαση της αστυνομίας, με στόχο να διαλυθεί η ομάδα των φοιτητών που βρίσκεται πλέον στον παράδρομο της Ακαδημίας. Στη διάρκεια της επιχείρησης, δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι από επίθεση των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. Ο ένας εκ των δύο μεταφέρεται σε νοσοκομείο.

Από τις 10:30, επικρατεί ηρεμία στην περιοχή. Οι φοιτητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το απόγευμα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται γενικές συνελεύσεις σε σχολές για να αποφασιστούν καταλήψεις.

Φωτογραφίες από τους δύο τραυματισμένους φοιτητές και από το Δρομογράφο

Η απόφαση να κλείσει η Νομική από σήμερα, Πέμπτη, έως την Τρίτη, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ελήφθη χθες από τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ. Είχε προηγηθεί η απόφαση των φοιτητών της Νομικής για κατάληψη.

Μετά την εντολή του πρύτανη Θ.Φορτσάκη, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. παρατάχθηκαν έξω από το κτίριο της Νομικής από το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης απέτρεψαν με τη χρήση χημικών την είσοδο των φοιτητών στο κτίριο.

Ανάλογη απόφαση για κλείσιμο του κτιρίου της ΑΣΟΕΕ από σήμερα έως την Τρίτη έχει ληφθεί και από τις πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ήδη, το κτίριο της ΑΣΟΕΕ βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό.

Σήμερα είχε προγραμματιστεί συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της ΑΣΟΕΕ, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για κατάληψη.

Όπως προκύπτει, μόνο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα είναι ανοιχτό στη διάρκεια
των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν με την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 7.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός για το τριήμερο.

Η απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ για αποκλεισμό των κτιρίων εν όψει 17ης Νοεμβρίου, έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ.Φορτσάκη για την φρούρηση του Ιδρύματος, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Αντιδράσεις για τα επεισόδια

«Η νομιμότητα θα επιβληθεί επειδή το θέλει ο ελληνικός λαός, αυτό απαιτούν οι Έλληνες φορολογούμενοι» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, για την αποκατάσταση της τάξης στα πανεπιστήμια.

«Όσοι πιστεύουν ότι θα επιβάλουν τον νομό της ζούγκλας στα πανεπιστήμια, ας το μάθουν μια για πάντα και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: άλλο χώρος μάθησης και άλλο χώρος καταλήψεων» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Τα επεισόδια κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Καταγγέλλουμε την τελείως απρόκλητη και αυθαίρετη επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτήτριες και φοιτητές, έξω από το κτίριο της ΝΟΠΕ σήμερα το πρωί, καθώς και τον άγριο ξυλοδαρμό φοιτητή έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ πριν λίγη ώρα και χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε ένταση απο πλευράς φοιτητών».

«Κυβέρνηση και Πρυτανικές αρχές, με πρωτοπορία του αυταρχισμού τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκη, ξυπνάνε μνήμες από σκοτεινές εποχές, λίγες μόλις μέρες πριν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έβαλε τις εποχές αυτές μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας! Η νεολαία δεν θα τρομοκρατηθεί» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τα επεισόδια κατήγγειλε το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του: «Καταγγέλουμε την προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ, να αναστείλλουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολών με το πρόσχημα της «πρόκλησης επεισοδίων», μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

»Την απόφασή τους αυτή δεν δίστασαν να την υλοποιήσουν επιστρατεύοντας τα ΜΑΤ, με τα οποία περικύκλωσαν τις σχολές και τους φοιτητές, στους οποίους μάλιστα επιτέθηκαν και χτύπησαν τη στιγμή που προσπάθησαν να μπουν στις σχολές τους για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων μαθημάτων και δραστηριοτήτων των συλλόγων τους.

»Η κυβέρνηση είναι η βασική υπεύθυνη αυτής της κατάστασης γιατί καλλιεργεί το δόγμα «νόμος και τάξη» στις σχολές, εντείνει το κλίμα αυταρχισμού και οργανώνει την καταστολή σε βάρος της συλλογικής δράσης. Επιβεβαιώνεται και με τις ενέργειες αυτές πως οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών δεν είναι η «ομαλή λειτουργία» των ιδρυμάτων, όπως επικαλούνται, αλλά να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια – επιχειρήσεις σε στρατόπεδα, όπου θα καταστέλλονται οι αγωνιστικές και συλλογικές δραστηριότητες ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις σπουδές και στη ζωή των φοιτητών, καθώς και των εργαζομένων στα ιδρύματα».

Ηλένα Κρητικού, Αγγελος Προβολισιάνος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024