Την εκτίμηση ότι οι τιμές των ακινήτων στην Κίνα μπορούν να μειωθούν μέχρι και 10% το 2014 με την πτώση να επεκτείνεται και στο 2015, διατύπωσε ο Βίνσεντ Μο, ιδρυτής της SouFun Holdings, του μεγαλύτερου δικτυακού τόπου πληροφοριών ακίνητων της χώρας, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ο Μο τόνισε πως οι τιμές των ακινήτων στην Κίνα διορθώνουν μετά τη ραγδαία αύξηση των τελευταίων δύο ετών και πως θα σταθεροποιηθούν από τα μέσα του 2015.

Σημειώνεται πως και το Σεπτέμβριο καταγράφηκε σε ετήσια βάση υποχώρηση στον μέσο όρο τιμών νεόδμητων κατοικιών σε 70 κινεζικές πόλεις, καθώς οι ιδιοκτήτες κατοικιών συνεχίζουν να περικόπτουν τις τιμές προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές.

Ο μέσος όρος τιμών για νεόδμητες κατοικίες υποχώρησε κατά 1,1% τον Σεπτέμβριο εν συγκρίσει με αύξηση 0,5% τον Αύγουστο, που αποτελεί την πρώτη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 0,1%.

Η πτώση αυτή αποτελεί σημάδι χαλάρωσης στην αγορά ακινήτων, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας. Πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές εκφράζουν ανησυχία ότι η επιδείνωση στην αγορά ακινήτων της Κίνας θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Για τον λόγο αυτό η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θέσπισε νέους κανόνες που δίνουν αυξημένα κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αποπληρώσει ήδη την υποθήκη για την πρώτη τους κατοικία, ώστε να αποκτήσουν και δεύτερο ακίνητο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ