Στο 7,68% «σκαρφάλωσε» η απόδοση του 10ετούς ομολόγου
Στο 7,68% «σκαρφάλωσε» η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς να ανέρχεται στις 690 μονάδες βάσης. Πλέον η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουάριο 2014. Αναλυτές τονίζουν πως η διαχείριση του «ελληνικού κινδύνου» από κάποια χαρτοφυλάκια του εξωτερικού σχετίζεται άμεσα με την πρόθεση της Ελλάδας να αποδεσμευτεί από το Μνημόνιο.
Στο 7,68% «σκαρφάλωσε» σήμερα, Τετάρτη, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς να ανέρχεται στις 690 μονάδες βάσης.
Πλέον η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν τον Φεβρουάριο του 2014.
Οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται από κυβερνητικούς παράγοντες δυσανάλογες του οικονομικού κλίματος, καθώς τα δεδομένα για το πολιτικό σκηνικό, αλλά και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα είναι σήμερα καλύτερα σε σχέση με αυτά που επικρατούσαν προ μιας ή δύο εβδομάδων.
Πάντως, αναλυτές της αγοράς ομολόγων τονίζουν πως η διαχείριση του «ελληνικού κινδύνου» από κάποια χαρτοφυλάκια του εξωτερικού σχετίζεται άμεσα με την πρόθεση της Ελλάδας να αποδεσμευτεί από το Μνημόνιο, αλλά και με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη.
Οι ίδιοι αναφέρουν πως πολλοί επενδυτές κλείνουν θέσεις σε περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης λόγω και της ανόδου του δολαρίου. Τα κέρδη από τις τοποθετήσεις αυτές επενδύονται σε αμερικανικά κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
Τέλος, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου υποχωρεί σήμερα στο 1,177%, έναντι 1,201% χθες , παρά την υποβάθμιση του outlook της χώρας σε «αρνητικό» από «σταθερό» από τον οίκο Fitch.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μιανμάρ: Οι εκλογές διεξάγονται σε ένα κλίμα βίας και καταστολής λέει ο ΟΗΕ
- Μεγάλη Βρετανία: Συμφώνησε με Αγκόλα και Ναμίμπια για επιστροφές «παράτυπων μεταναστών»
- Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το βεληνεκές κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον πλοίων – Φτάνουν στην Δυτική Ακτή
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
- «Ένταση» ανάμεσα σε Νετανιάχου και την ομάδα του Τραμπ πριν τη συνάντηση της Δευτέρας
- Σκανδιναβία: Η καταιγίδα Γιοχάνες άφησε πίσω της δύο νεκρούς και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα