Τι ακριβώς συνέβη στο Μπέλφαστ του 1971, όπου διαδραματίζεται η βρετανική ταινία «’71».

Το 1971 είναι απ’ τις πιο αιματηρές χρονιές των ταραχών στην Βόρεια Ιρλανδία, μια σύγκρουση γνωστή ως The Troubles, που άρχισε την δεκαετία του ‘60 και τερματίστηκε επίσημα το 1998. Ήδη κυκλοφορεί στις αίθουσες η ταινία «’71» του Γιαν Ντεμάνζ που κυριαρχεί στις νέες ταινίες της εβδομάδας και εμπνέεται ακριβώς από τις ταραχές του ‘71.

Όλα ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν οι δυο κυρίαρχες κοινότητες της χώρας, οι καθολικοί και οι προτεστάντες, ήρθαν σε ρήξη, λόγω των συνεχιζόμενων διακρίσεων ενάντια στην καθολική μειοψηφία σε θέματα ψήφου και διαμονής σε δημόσια κτίρια. Εκτός από την θρησκευτική, υπήρχε και η πολιτική διάσταση της σύγκρουσης, καθώς οι προτεστάντες ήθελαν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η καθολική κοινότητα επιθυμούσε να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο και να ενταχθεί σε μια ενωμένη Ιρλανδία.

Το 1968, οι ρωμαιοκαθολικοί της πόλης Αλστερ ξεκίνησαν διαδηλώσεις ενάντια των διακρίσεων στο δικαίωμα ψήφου, στη στέγαση και στην απασχόληση, με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (ΙRA) να στέκεται δίπλα τους και να στηρίζει τα αιτήματα τους. Τα πρώτα σοβαρά γεγονότα έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 1969, όταν μετά από δύο μέρες συνεχών αναταραχών ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Μπόγκσαϊντ του Ντέρυ, καλείται ο βρετανικός στρατός για να επιβάλλει την τάξη, με αποτέλεσμα το θάνατο επτά ανθρώπων.

Δυο χρόνια μετά, ο IRA έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στο Μπέλφαστ. Στις 9 Αυγούστου του 1971, η βρετανική αστυνομία κάνει συνεχόμενες εφόδους σε σπίτια στη Βόρεια Ιρλανδία, με σκοπό να εντοπίσει μέλη του IRA. Το βράδυ εκείνο, 342 άτομα φυλακίσθηκαν χωρίς δίκη στην Βόρεια Ιρλανδία ως ύποπτοι για συμμετοχή στον ΙRA, σύμφωνα με τον νόμο της κράτησης και προφυλάκισης υπόπτων χωρίς δίκη (Internment). Αμέσως ξέσπασαν ταραχές στο Μπέλφαστ, ενώ πολλοί Βορειοϊρλανδοί [κάπου 7.000 άτομα] αναγκάστηκαν να πάρουν τις οικογένειες τους και να φύγουν από τη χώρα, προς αναζήτηση μιας καλύτερης –και πιο ειρηνικής- ζωής. Στις 15 Αυγούστου το Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα της χώρας ανακοίνωσε πως ξεκινάει άμεσα μια δημόσια εκστρατεία «πολιτικής ανυπακοής», ως απάντηση στον παράνομο θεσμό του Internment. Μια ημέρα μετά, πάνω από 8.000 εργάτες κατέβηκαν σε απεργία στο Ντέρυ ως διαμαρτυρία στον νόμο της κράτησης και προφυλάκισης υπόπτων χωρίς δίκη. Οι συνεχιζόμενες, καθ’ όλο το 1971, ταραχές κορυφώθηκαν στις αρχές του επόμενου έτους, με τη γνωστή Ματωμένη Κυριακή του Ντέρυ, για την οποία τραγούδησαν και οι U2. Τότε που την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 1972, ο βρετανικός στρατός άνοιξε πυρ ενάντια σε μια ειρηνική διαδήλωση. Από τα 26 άτομα που πυροβολήθηκαν από τα μέλη του 1ου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών, οι 13 πέθαναν αμέσως, ενώ άλλος ένας πέθανε ύστερα από τέσσερις  μήνες υποκύπτοντας στα τραύματά του. Πολλοί μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων, πιστοποιούν ότι όλοι όσοι πυροβολήθηκαν ήταν άοπλοι.

Συνολικά, και μέχρι τη λήξη της ένοπλης σύγκρουσης το 1998, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 1.000 μελών των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr