Αιματοκύλισμα από επίθεση αυτοκτονίας στην Υεμένη
Σκηνές πανικού και τρόμου εκτυλίχθηκαν στην καρδιά της πρωτεύουσας της Υεμένης όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να διαδηλώσει υπέρ των σιιτών ανταρτών που ελέγχουν την Σαναά. Τουλάχιστον 47 είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά, και 75 οι τραυματίες. Άψυχα σώματα ανάμεσα σε λίμνες αίματος. Δεκάδες οι τραυματίες...
Σκηνές πανικού και τρόμου εκτυλίχθηκαν στην καρδιά της πρωτεύουσας της Υεμένης όταν βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να διαδηλώσει υπέρ των σιιτών ανταρτών που ελέγχουν από τις 21 Σεπτεμβρίου την Σαναά.
Τουλάχιστον 47 είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους αρκετά παιδιά, και 75 οι τραυματίες. Εκφράζονται φόβοι ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα είναι βαρύτερος καθώς πολλοί εκ των τραυματιών που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Σαναά βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Άψυχα σώματα κείτονται ανάμεσα σε λίμνες αίματος στις φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα από την περιοχή.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε σημείου ελέγχου της πλατείας Ταχρίρ την ώρα που υποστηρικτές των σιιτών ανταρτών της Υεμένης, Χούτι, συγκεντρώνονταν για να διαδηλώσουν.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης δήλωσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Associated Press ότι η έκρηξη που συγκλόνισε την καρδιά της Σαναά οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.
Το χτύπημα ωστόσο φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της Αλ Κάιντα, το παρακλάδι της οποίας στην Υεμένη θεωρείται από τις ΗΠΑ ως η πλέον επικίνδυνη πτέρυγα του τρομοκρατικού δικτύου έχοντας πραγματοποιήσει σειρά πολύνεκρων επιθέσεων κατά το παρελθόν.
Η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στην Υεμένη επιτάθηκε μετά την κατάληψη πριν από δύο εβδομάδες της πρωτεύουσας Σαναά από τις δυνάμεις των σιιτών ανταρτών Χούτι.
Πριν την επίθεση η Αλ Κάιντα της Υεμένης είχε αναρτήσει βίντεο στο Ίντερνετ, στο οποίο εμφανίζεται η απαγωγή και εκτέλεση από ενόπλους της σουνιτικής οργάνωσης 14 στρατιωτών κοντά στην πόλη Σίμπαμ της ανατολικής Υεμένης, οι οποίοι περιγράφονται ως «αποστάτες» σιίτες Χούτι.
Την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση είχε και πάλι προειδοποιήσει ότι θα θέσει στο στόχαστρο τους Χούτι, καλώντας τους σουνίτες να ενωθούν και να πολεμήσουν τους σιίτες αντάρτες.
Οι σιίτες βγήκαν στους δρόμους την Πέμπτη για να διαδηλώσουν υπέρ των ανταρτών και κατά της απόφασης του προέδρου της χώρας Αμπέντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να διορίσει στην πρωθυπουργία τον Αχμέντ Αουάντ μπιν Μουμπάρακ.
Η διαδήλωση τελικά έλαβε χώρα με τη συμμετοχή 4.000 ατόμων παρά την επίθεση αυτοκτονίας και την παραίτηση που είχε εν τω μεταξύ μεσολαβήσει του Αχμέντ Αουάντ μπιν Μουμπάρακ εξαιτίας της αμφισβήτησής του από τους σιίτες αντάρτες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- LIVE: Βόλος – Κηφισιά
- Πορεία για τον Γρηγορόπουλο: Ένταση και επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας – Χημικά και προσαγωγές
- Πώς να μειώσεις τον λογαριασμό ρεύματος τον χειμώνα χωρίς να κρυώνεις
- Το Netflix αποκτά τους σούπερ ήρωες της DC – Το brand που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ πλήρως
- «Είναι ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις της γενιάς μας» – H Μάργκοτ Ρόμπι για τον Τζέικομπ Έλορντι στα Ανεμοδαρμένα Ύψη
- Διαδοχικές παρεμβάσεις Καραμανλή για αγροτικό και κρίση θεσμών – Τι θα πει για δύο θέματα που καίνε την κυβέρνηση


