Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θα πάρει φέτος ο Χαρούκι Μουρακάμι το Νόμπελ Λογοτεχνίας;

Θα πάρει φέτος ο Χαρούκι Μουρακάμι το Νόμπελ Λογοτεχνίας;

Είναι ο αγαπημένος των αναγνωστών. Και μαζί με τον κενυάτη συγγραφέα Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο  θεωρείται -τουλάχιστον από τα γραφεία στοιχημάτων- ως φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο λόγος για τον Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι, τον συγγραφέα που λατρεύει τη τζαζ και τις παράξενες ιστορίες.

Είναι ο αγαπημένος των αναγνωστών. Και μαζί με τον κενυάτη συγγραφέα Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο θεωρείται -τουλάχιστον από τα γραφεία στοιχημάτων- ως φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο λόγος για τον Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι (Νορβηγικό Δάσος, Το Κουρδιστό Πουλί, Σπούτνικ Αγαπημένη, IQ84), τον συγγραφέα που λατρεύει τη τζαζ και τις παράξενες ιστορίες που συνδέουν όνειρο με πραγματικότητα.

Αγαπημένος και στην Ελλάδα, ο ιάπωνας συγγραφέας έχασε πέρυσι το Νόμπελ από την Καναδή Άλις Μονρό, μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς διηγημάτων παγκοσμίως.

Φέτος, το βρετανικό γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes του δίνει 4/1 πιθανότητες να πάρει το Νόμπελ.

Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και ο κενυάτης λογοτέχνης Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο, ο οποίος σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων, άργησε να τραβήξει τα βλέμματα, αλλά γίνεται καθημερινά όλο και πιο δημοφιλής. «Θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει το ξεκάθαρο φαβορί» λέει ο εκπρόσωπος του Ladbrokes, Άλεξ Ντόνοχιου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων, ο Μουρακάμι βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των αναγνωστών, από τη στιγμή της έκδοσης του νέου του μυθιστορήματος Colorless Tsukuru Tazaki and his Years of Pilgrimage (Ο Άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του), βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Οκτώβριο και στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια το όνομα του Μουρακάμι αναφέρεται συχνά πριν από την ανακοίνωση των Νόμπελ.

Καθώς οι διαβουλεύσεις για το βραβείο είναι μυστικές και υποψήφιοι δεν ανακοινώνονται επισήμως, οι όποιες πληροφορίες δεν μπορούν παρά να κινούνται στο πλαίσιο της φημολογίας.

Έτσι, πολλοί εκτιμούν ότι υποψήφιος θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο Μπομπ Ντίλαν, στον οποίο το Ladbrokes δίνει πιθανότητες 50/1, για το βιβλίο του Chronicles, πρώτο μέρος αυτοβιογραφίας.

Αρκετά δημοφιλής είναι και ο Φίλιπ Ροθ (με πιθανότητες 12/1), καθώς και η Σβετλάνα Αλεξάγιεβιτς από τη Λευκορωσία, αλλά και ο ποιητής Άδωνις, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του αραβόφωνου κόσμου.

Όσον αφορά τον Μουρακάμι, πολλοί θεωρούν ότι ακόμα και αν δεν καταφέρει να πάρει το Νόμπελ φέτος, δεν θα αργήσει να το κάνει.

Ο ίδιος, πάντως, την εβδομάδα ανακοίνωσης του Νόμπελ επέλεξε να δημοσιεύσει στο New Yorker έναν νέο διήγημα με τίτλο «Σεχραζάτ».

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024