Είναι ο αγαπημένος των αναγνωστών. Και μαζί με τον κενυάτη συγγραφέα Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο  θεωρείται -τουλάχιστον από τα γραφεία στοιχημάτων- ως φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο λόγος για τον Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι, τον συγγραφέα που λατρεύει τη τζαζ και τις παράξενες ιστορίες.

Είναι ο αγαπημένος των αναγνωστών. Και μαζί με τον κενυάτη συγγραφέα Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο  θεωρείται -τουλάχιστον από τα γραφεία στοιχημάτων- ως φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο λόγος για τον Ιάπωνα Χαρούκι Μουρακάμι (Νορβηγικό Δάσος, Το Κουρδιστό Πουλί, Σπούτνικ Αγαπημένη, IQ84), τον συγγραφέα που λατρεύει τη τζαζ και τις παράξενες ιστορίες που συνδέουν όνειρο με πραγματικότητα.

Αγαπημένος και στην Ελλάδα, ο ιάπωνας συγγραφέας έχασε πέρυσι το Νόμπελ από την Καναδή Άλις Μονρό, μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς διηγημάτων παγκοσμίως.

Φέτος, το βρετανικό γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes του δίνει 4/1 πιθανότητες να πάρει το Νόμπελ.

Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και ο κενυάτης λογοτέχνης Νγκούγκι Γουά Θιόνγκο, ο οποίος σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων, άργησε να τραβήξει τα βλέμματα, αλλά γίνεται καθημερινά όλο και πιο δημοφιλής. «Θα μπορούσε σύντομα να αποτελέσει το ξεκάθαρο φαβορί» λέει ο εκπρόσωπος του Ladbrokes, Άλεξ Ντόνοχιου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων, ο Μουρακάμι βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των αναγνωστών, από τη στιγμή της έκδοσης του νέου του μυθιστορήματος Colorless Tsukuru Tazaki and his Years of Pilgrimage (Ο Άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι και τα χρόνια του προσκυνήματός του), βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στον Οκτώβριο και στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια το όνομα του Μουρακάμι αναφέρεται συχνά πριν από την ανακοίνωση των Νόμπελ.

Καθώς οι διαβουλεύσεις για το βραβείο είναι μυστικές και υποψήφιοι δεν ανακοινώνονται επισήμως, οι όποιες πληροφορίες δεν μπορούν παρά να κινούνται στο πλαίσιο της φημολογίας.

Έτσι, πολλοί εκτιμούν ότι υποψήφιος θα μπορούσε να είναι ακόμα και ο Μπομπ Ντίλαν, στον οποίο το Ladbrokes δίνει πιθανότητες 50/1, για το βιβλίο του Chronicles, πρώτο μέρος αυτοβιογραφίας.

Αρκετά δημοφιλής είναι και ο Φίλιπ Ροθ (με πιθανότητες 12/1), καθώς και η Σβετλάνα Αλεξάγιεβιτς από τη Λευκορωσία, αλλά και ο ποιητής Άδωνις, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του αραβόφωνου κόσμου.

Όσον αφορά τον Μουρακάμι, πολλοί θεωρούν ότι ακόμα και αν δεν καταφέρει να πάρει το Νόμπελ φέτος, δεν θα αργήσει να το κάνει.

Ο ίδιος, πάντως, την εβδομάδα ανακοίνωσης του Νόμπελ επέλεξε να δημοσιεύσει στο New Yorker έναν νέο διήγημα με τίτλο «Σεχραζάτ».

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr