Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κάρμεν» παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Κάρμεν» παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Κάρμεν του Μπιζέ σε σκηνοθεσία του Πολωνού Μιχάλ Ζνανιέκι θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων. Η όπερα θα παρουσιαστεί στις 12, 15 και 17 Οκτωβρίου.

Η Κάρμεν του Μπιζέ σε σκηνοθεσία του Πολωνού Μιχάλ Ζνανιέκι θα παρουσιαστεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων. Η όπερα θα παρουσιαστεί στις 12, 15 και 17 Οκτωβρίου.

Η όπερα είναι μια συμπαραγωγή του Δήμου Θεσσαλονίκης/Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού και της Συμφωνικής Ορχήστρας της πόλης Τρόνχεϊμ της Νορβηγίας.

Ο σκηνοθέτης μίλησε για την όπερα και για τις διάφορες εκδοχές της… Κάρμεν που παρουσιάζονται σε αυτή.

«Η Κάρμεν ενσαρκώνει το διαβολικό της ανθρώπινης φύσης και το ιδανικό της οπερατικής μουσικής. Την ασχήμια της πραγματικότητας των αστέγων, των τσιγγάνων, και το «ιδανικό» του κόσμου της όπερας και της μουσικής. Κάποιες «Κάρμεν» μιλούν για τον τρόπο που ψάχνουν οι άνθρωποι την ελευθερία τους. Αυτή η «Κάρμεν» μιλά για τον τρόπο που χάνει κανείς την ελευθερία του» είπε μεταξύ άλλων στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της νέας φιλόδοξης παραγωγής του Μεγάρου και των Δημητρίων ο Πολωνός σκηνοθέτης.

«Όσες αντιδράσεις κι αν προκάλεσε στα μέσα του 19ου αιώνα, πολύ σύντομα αναγνώρισαν σ’ αυτήν ένα αριστούργημα που άνοιγε νέους δρόμους για μια άλλη μορφή όπερας. Ακόμα και ο Βάγκνερ, που σπάνια επαινούσε άλλους συνθέτες, όταν είδε την Carmen στις 15 Νοεμβρίου του 1875 αναφώνησε: «Εδώ, δόξα τω Θεώ, υπάρχει επιτέλους για αλλαγή, κάποιος με ιδέες στο κεφάλι του!»» προσθέτει ο σκηνοθέτης.

«Η Κάρμεν μπορεί να είναι μια σύγχρονη, ρεαλιστική ιστορία και μπορεί να είναι ένα παραμύθι, ένα αφήγημα όπερας με ψεύτικα χαμόγελα και μουστάκια σχεδιασμένα με μολύβι. Η συγκεκριμένη παραγωγή προσπαθεί να παρουσιάσει και τους δύο αυτούς κόσμους: τον κόσμο-καρτ ποστάλ της Μικαέλα, του Ντον Χοσέ και της μητέρας του, και το περιβάλλον του πραγματικά φτωχού κοριτσιού: Φαβέλα; Καταυλισμός Ρομά; Παραγκούπολη; Μπορούν να αναμειχθούν; Το όνειρο της Κάρμεν είναι να μπει στον κόσμο της αστικής τάξης χάρη στο γάμο της με τον Εσκαμίλο και o Ντον Χοσέ μπαίνει στον κόσμο χωρίς αξίες αλλά με ελευθερία» είπε.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Λουίτζι Σκόλιο, η χορογραφία της Νταϊάνα Θεοχαρίδης, οι φωτισμοί του Μπόγκουμιλ Πάλεβιτς.

Το ρόλο της Κάρμεν ερμηνεύει η Μαρίσια Παπαλεξίου, του Δόν Χοσέ ο Δημήτρης Πακσόγλου, της Μικαέλας η Σιρανούς Τσαλικιάν, του Εσκαμίγιο ο Αντριάν Τιμπάου κ.α.

Συμμετέχουν: Χορωδία Θεσσαλονίκης «Μαίρης Κωνσταντινίδου», Παιδική Χορωδία «Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης» και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου (12 και 17 Οκτωβρίου) και του Χάρη Ηλιάδη (15 Οκτωβρίου).

Τα εισιτήρια για τις τρεις παραστάσεις (ξεκινούν στις 19.30) στοιχίζουν 20, 30, 40 και 10 ευρώ (μαθητικά φοιτητικά).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024