Πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 88 ετών, ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης, γνωστός από τις ταινίες του Ντάμα σπαθί, Αχ αυτή η γυναίκα μου, Επιχείρηση Απόλλων.

Ο σκηνοθέτης και δάσκαλος, από το 1975 της Σχολής Κινηματογράφου Λ. Σαυράκου, Γιώργος Σκαλενάκης, γεννήθηκε το 1926 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου.

Αποφοίτησε από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας, όπου κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του δημιούργησε μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους που διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του είναι Τα Μπλουζ της Πράγας (1963).

Το 1966 ύστερα από πρόσκληση της εταιρείας «Θ.Δαμασκηνός-Β.Μιχαηλίδης» γύρισε στην Ελλάδα και σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ελληνική ταινία Διπλοπενιές με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ταινίες Ντάμα Σπαθί (1966), Αχ αυτή η γυναίκα μου (1967), Επιχείρηση Απόλλων (1968), Βυζαντινή Ραψωδία (1968), Θυμήσου αγάπη μου (1969) και Το νησί της Αφροδίτης (1969), στο οποίο πρωταγωνίστησε η Κατίνα Παξινού, στη μοναδική της εμφάνιση σε ελληνική ταινία.

Εργάσθηκε επίσης στην ελληνική τηλεόραση, σκηνοθετώντας πολλές τηλεοπτικές σειρές, όπως η συνεργασία του με τον Κλάους Κίνσκυ στην τηλεοπτική σειρά Κατοχή το 1973.

Η οικογένεια του Γιώργου Σκαλενάκη θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις 11:00 στη Σχολή Σταυράκου (Πατησίων 65) για να δεχτεί συλλυπητήρια.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη στις 14:00 στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Γιώργου Σκαλενάκη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στους οικείους του.

«Ο Γιώργος Σκαλενάκης πίστευε ότι η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στον αγώνα για τα πανανθρώπινα δικαιώματα στη δουλειά, τη μόρφωση, τον πολιτισμό. Γι’ αυτό σε όλη του τη ζωή στάθηκε σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ, δηλώνοντας απερίφραστα την αμέριστη υποστήριξή του» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ