Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τοπίο του Κλοντ Μονέ βρέθηκε σε βαλίτσα του συλλέκτη Κ.Γκούρλιτ

Τοπίο του Κλοντ Μονέ βρέθηκε σε βαλίτσα του συλλέκτη Κ.Γκούρλιτ

Ένας πίνακας του Κλοντ Μονέ βρέθηκε σε βαλίτσα που ανήκε στον συλλέκτη τέχνης Κορνήλιους Γκούρλιτ. Οι αρχές ανακάλυψαν έναν ολόκληρο θησαυρό από έργα τέχνης στο σπίτι του Γκούρλιτ και εξετάζουν εάν πρόκειται για έργα του κλεμμένου θησαυρού των Ναζί, καθώς ο πατέρας του συλλέκτη, είχε συνεργαστεί με το ναζιστικό καθεστώς.

Ένας πίνακας του Κλοντ Μονέ βρέθηκε σε βαλίτσα που ανήκε στον συλλέκτη τέχνης Κορνήλιους Γκούρλιτ.

Ο πίνακας -ένα τοπίο- βρέθηκε σε βαλίτσα που είχε αφήσει ο γερμανός συλλέκτης στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν και παραδόθηκε στους διαχειριστές της περιουσίας του.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές ανακάλυψαν έναν ολόκληρο θησαυρό από έργα τέχνης στο σπίτι του Γκούρλιτ και εξετάζουν εάν πρόκειται για έργα του κλεμμένου θησαυρού των Ναζί, καθώς ο πατέρας του συλλέκτη, είχε συνεργαστεί με το ναζιστικό καθεστώς.

Οι διαχειριστές της περιουσίας τους καλούνται να δουν εάν το έργο τέχνης είχε κλαπεί από τους Ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν είναι γνωστό γιατί ο συλλέκτης άφησε τη βαλίτσα στο νοσοκομείο.

Ο Κορνήλιους Γκούρλιτ, ο οποίος πέθανε τον Μάιο σε ηλικία 81 ετών, είχε περισσότερα από 1.280 έργα τέχνης στο σπίτι του στο Μόναχο, μεταξύ των οποίων έργα των Πικάσο, Ματίς, Τουλούζ-Λωτρέκ και Σαγκάλ.

Ο πατέρας του Γκούρλιτ φέρεται να έπαιρνε διαταγές από τον Αδόλφο Χίτλερ για να αγοράσει πίνακες της λεγόμενης «εκφυλισμένης τέχνης» και να τους ξαναπουλήσει, ώστε με τα έσοδα να χρηματοδοτηθούν οι δραστηριότητες του ναζιστικού κόμματος.

Τα περισσότερα έργα τέχνης που βρέθηκαν στο διαμέρισμα του Μονάχου δεν τα διεκδίκησε κανείς. Το πρώτο έργο που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν κλεμμένο ήταν ένας πίνακας του Ματίς, ο οποίος είχε κλαπεί από τον εβραίο έμπορο έργων τέχνης Πολ Ρόζενμπεργκ το 1941.

Στη διαθήκη του ο Γκούρλιτ έχει αφήσει τον θησαυρό στο Μουσείο Τέχνης της Βέρνης, το οποίο δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα δεχτεί τη διαθήκη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024