Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, καταγράφοντας χαμηλό οκτώ μηνών, κυρίως λόγω της υποχώρησης στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων, της κατανάλωσης και της βιομηχανίας.

Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη των 18 σημείωσε απρόσμενη στασιμότητα στο δεύτερο τρίμηνο, αμαυρώνοντας τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς η κρίση στην Ουκρανία επιβαρύνει τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν την Πέμπτη, ο δείκτης υποχώρησε στο 100,6 τον Αύγουστο από το αναθεωρημένο 102,1 του Ιουλίου και χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για υποχώρησή του στις 101,5 μονάδες.

Ο δείκτης υποχώρησε κατά 4,1 μονάδες στην Ιταλία και διαμορφώθηκε κάτω από το 100 για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, ενώ στη Γερμανία υποχώρησε κατά 1,9 μονάδες στο 104,1.

Η εμπιστοσύνη στο βιομηχανικό τομέα επιδεινώθηκε κυρίως λόγω της επιφυλακτικότητας για την αναμενόμενη παραγωγή, ενώ η υποχώρηση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη πυροδοτήθηκε από τις ανησυχίες για την ανεργία και για την γενικότερη οικονομική κατάσταση.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες υποχώρησαν ελαφρά στο 8,6% τον Αύγουστο από 8,7% τον Ιούλιο, ενώ οι προσδοκίες για τις τιμές παραγωγού υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος στο -0,16 από -0,17 τον Ιούλιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ