Τον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν 12,5 εκατ. ευρώ σε γεωργούς-κτηνοτρόφους
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί σε γεωργούς και κτηνοτρόφους το ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου έτσι να καλυφθεί το σύνολο της πρώτης δόσης της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα καταβληθεί σε γεωργούς και κτηνοτρόφους το ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου έτσι να καλυφθεί το σύνολο της πρώτης δόσης της εξισωτικής αποζημίωσης του 2013, σύμφωνα με όσα αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η διαθέσιμη αρχική πίστωση για την πρώτη δόση ανέρχεται σε 73 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων καταβλήθηκαν ήδη σε παραγωγούς 60,5 εκατ. ευρώ.
Στο επόμενο διάστημα και αφού επιλυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με 7.000 κτηνοτρόφους, οι οποίοι έμειναν εκτός εξισωτικής στην παρούσα φάση, θα πιστωθεί και η δεύτερη δόση της εξισωτικής αποζημίωσης ύψους 57 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης ανέρχεται συνολικά σε 130 εκατ. ευρώ.
Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για την εξισωτική του 2013 έφτασαν περίπου τις 100.000 συνολικά.
Το πρόβλημα με τις 7.000 αιτήσεις κτηνοτρόφων (το 7% του συνόλου) που δεν ικανοποιήθηκαν σχετίζεται με τον προσδιορισμό των επιλέξιμων προς επιδότηση βοσκοτόπων.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, πολλά βοσκοτόπια κρίθηκαν μη επιλέξιμα, λόγω της μη βόσκησης αυτών από κοπάδια κτηνοτρόφων. Αυτό συνέβη λόγω της συμβατικής υποχρέωσης της χώρας έναντι της ΕΕ να προχωρήσει στον προσδιορισμό των εκτάσεων βοσκοτόπων που θεωρούνται επιλέξιμοι για την εξισωτική αποζημίωση.
Αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν αιτήσεις με εκτάσεις σε βοσκότοπους που είχαν αλλάξει χαρακτήρα (π.χ βλάστηση με δασικά είδη και άρα μη επιλέξιμες) και ως εκ τούτου να μην μπορούν να γίνουν δεκτές.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στον έλεγχο των αιτήσεων με βάση τις εκτάσεις βοσκοτόπων που πληρούσαν τα νέα κριτήρια επιλεξιμότητας με αποτέλεσμα να εμφανιστούν στην πληρωμή της εξισωτικής του 2013, αρκετές μη επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) εντατικοποιεί τους διασταυρωτικούς ελέγχους στους κτηνοτρόφους με κριτήριο τον αριθμό των ζώων που κατέχουν και δηλώνουν για να λάβουν εξισωτική, καθώς και την ποσότητα του γάλακτος που παραδίδουν στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
- Η Ιαπωνία προς μια νέα πυρηνική εποχή
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Τραγωδία στη Γαλλία: Τέσσερις νεαροί Πορτογάλοι σκοτώθηκαν σε τροχαίο κοντά στα σύνορα με την Ελβετία
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]
