Στουρνάρας: Η τραπεζική ενοποίηση θα φέρει αύξηση της χρηματοδότησης
To τέλος του κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών θα χαλαρώσει τα αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια που ισχύουν στα κράτη μέλη της περιφέρειας, επιτρέποντας στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις. Αυτό υπογράμμισε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (επισήμως αναμένεται να ορκιστεί την Παρασκευή) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.
To τέλος του κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών θα χαλαρώσει τα αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια που ισχύουν στα κράτη μέλη της περιφέρειας, επιτρέποντας στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις.
Αυτό υπογράμμισε ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (επισήμως αναμένεται να ορκιστεί την Παρασκευή) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση των επενδύσεων είναι σήμερα υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη, τόσο στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο και σε χώρες της περιφέρειας, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ιδιωτικές επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν από 20% του ΑΕΠ το 2008 σε 16% του ΑΕΠ το 2013.
Η μείωση ήταν πιο έντονη σε χώρες της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6 έως 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η προωθούμενη τραπεζική ένωση στην ΕΕ θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού συστήματος.
Επιπροσθέτως, ο εντεινόμενος διασυνοριακός ανταγωνισμός που θα προέλθει από την ενοποίηση σε επίπεδο λιανικής τραπεζικής, θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι χρεώσεις που επιβάλλουν σήμερα οι τράπεζες στους καταναλωτές για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η εικόνα στη βραχυχρόνια μίσθωση: Λιγότερα Airbnb, ακριβότερες διακοπές
- Η αναφορά Ρούμπιο στη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα σε διάσκεψη για την πολιτική τρομοκρατία
- Κίνδυνος πυρκαγιάς: Στο «πορτοκαλί» σήμερα η Αττική και ακόμη επτά περιοχές
- Συνταγή: Βερίκοκα στο φούρνο με μέλι
- Σπάνε ρεκόρ και… κατάρες δεκαετιών: Τι κυνηγούν στον τελικό του Μουντιάλ Αργεντινή, Ισπανία και… Εμπαπέ (pics)
- Ελέγχους σε διαιτολογικά κέντρα και κέντρα αισθητικής ξεκινά το υπουργείο Υγείας
- Τρεις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στη Χιλή – 500.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα
- Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Μάρω Κοντού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442