Η Σύγχρονη Σχολή Σ. Αυγουλέα-Λιναρδάτου στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας του με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, συμμετείχε με ιδιαίτερη επιτυχία σε ένα ακόμα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε για 1η φορά στην Ελλάδα και είχε τίτλο «Global Enterprise Project».

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν οι μαθητές να διαγωνιστούν αυτή τη φορά όχι ως σχολικές ομάδες (όπως δηλαδή γίνεται στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης εικονικής επιχείρησης) αλλά να ενταχθούν σε πενταμελείς ομάδες που θα απαρτίζονται από άγνωστους μεταξύ τους μαθητές διαφορετικών σχολείων. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η ενίσχυση του συνεργατικού πνεύματος, της ομαδικής εργασίας και της καινοτομίας.

Η ομάδα που θα διακρινόταν στον διαγωνισμό αυτό θα προκρινόταν στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που φέτος θα διεξαγόταν στην Μαδρίτη. Στην ομάδα που κατέλαβε το 1ο βραβείο, το σχολείο μας είχε την μεγάλη διάκριση να συμμετέχει ο μαθητής της Α’ Λυκείου Δημήτρης Ζαφειρίου, ο οποίος και ταξίδεψε στην Μαδρίτη από τις 6 – 8 Μάη με έξοδα του Junior Achievement Greece. Εκεί τα παιδιά χωρίστηκαν εκ νέου σε νέες πενταμελείς ομάδες που απαρτίζονταν από μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων. Η επιτυχία όμως για τον Δημήτρη δεν σταματάει εδώ, αφού και εκεί κατάφερε να διακριθεί κατακτώντας το 2ο Πανευρωπαϊκό βραβείο!

Αφού συγχαρούμε θερμά τον μαθητή Δημήτρη Ζαφειρίου και τον οικονομολόγο-εκπαιδευτικό, κύριο Αριστείδη Νότη, για τη μεγάλη αυτή επιτυχία και την άξια εκπροσώπηση του σχολείου μας και της πατρίδας μας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ας διαβάσουμε τα ίσα εξιστορεί ο ίδιος ο μαθητής για την εμπειρία του.

Στις 6-8 Μαΐου διεξήχθη στη Μαδρίτη της Ισπανίας ο Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας «Global Enterprise Project». Έλαβαν μέρος οι 70 καλύτεροι μαθητές από 14 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελληνική αποστολή είχα επιλεγεί από τον Ελληνικό διαγωνισμό, μαζί με άλλους μαθητές, από διαφορετικά σχολεία. Μόλις φτάσαμε στη Μαδρίτη, χωριστήκαμε σε 17 ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν από μαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων. Μεταβήκαμε στο Impact Hub της Μαδρίτης, χώρο ειδικά διαμορφωμένο για επιχειρηματικές συναντήσεις.

Στη συνέχεια μας ανακοινώθηκε το επιχειρηματικό challenge. Τότε, όλες οι ομάδες άρχισαν να εργάζονται, ώστε να δώσουν τη λύση που θα τις έφερνε στην απονομή ενός εκ των τριών βραβείων. Είχαμε συνολικά μιάμιση περίπου ημέρα για να καταθέσουμε το concept paper στην κριτική επιτροπή. Την ομάδα μου αποτελούσαν 5 μαθητές διαφορετικών εθνοτήτων. Όλοι χωρίστηκαν ανάλογα με τις ικανότητές τους και τις κλίσεις τους, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ομάδα. Για παράδειγμα, στην ομάδα μου, εγώ σκέφτηκα και ανέλυσα την ιδέα την οποία θα υποστηρίζαμε ενώ ασχολήθηκα και με το Financial Plan, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε εταιρεία. Άλλος ασχολήθηκε με το Marketing Plan, άλλος με την παρουσίαση κ.λπ. Υπήρξε καταμερισμός καθηκόντων, γεγονός που έχει νευραλγική σημασία για μια ομάδα, αφού όλοι διοχετεύουν το σύνολο των ικανοτήτων τους σε συγκεκριμένους τομείς.
Την τελευταία μέρα, έγιναν οι παρουσιάσεις και οι απονομές. Η ομάδα μου κατέθεσε το Concept Paper και έπειτα από λίγο παρουσιάσαμε μέσα σε 5 λεπτά την ιδέα μας στην κριτική επιτροπή. Την επιτροπή συγκροτούσαν κορυφαία στελέχη Ισπανικών & πολυεθνικών εταιρειών. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία των παρουσιάσεων, περιμέναμε για την απόφαση.

Η ιδέα μας βραβεύτηκε !! Αποσπάσαμε το δεύτερο από τα τρία ισάξια βραβεία και η ιδέα διακρίθηκε ως απόλυτα καινοτόμα και παγκοσμιοποιημένη, ενώ διακριθήκαμε και για το Financial και το Marketing plan.

Προσωπικά, νιώθω περήφανος που εκπροσώπησα τη χώρα μου επάξια, όντας ο μόνος μαθητής από την Ελλάδα που απέσπασε βραβείο. Επίσης, χαίρομαι διότι συνέβαλα σε μεγάλο βαθμό για την ομάδα, αφού σκέφτηκα, συνέλαβα και ανέλυσα την ιδέα, πάνω στην οποία βραβευτήκαμε.
Το σημαντικότερο όμως σε αυτό το διαγωνισμό ήταν η ξεχωριστή εμπειρία που κέρδισαν όλοι όσοι συμμετείχαν. Το να συνεργάζεσαι με μαθητές διαφορετικής εθνικότητας -τους οποίους μια μέρα πριν δε τους γνώριζες- και να ελπίζετε σε έναν κοινό στόχο. Το να δημιουργείς φιλίες που ξεπερνούν τα σύνορα και να καταλαβαίνεις τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων που ζουν έξω από τη χώρα σου. Να διεισδύεις στις αρχές και στην ανυπέρβλητη αξία της επιχειρηματικότητας. Να ξετυλίγεις τις ικανότητές σου και ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Γιατί αυτή είναι η αξία της σύγχρονης επιχείρησης.

Δημήτριος Δ. Ζαφειρίου, Αθήνα 2014

Ξένη δημοσίευση