Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πρέπει να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για διάθεση του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος ως κοινωνικό μέρισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία θα καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Για το θέμα του κοινωνικού μερίσματος ο Φώτης Κουβέλης έκανε λόγο για «επίπλαστη ευφορία της κυβέρνησης» και «μηδενισμό του ζητήματος» από την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

«ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είχαν αποδεχθεί η υπεραπόδοση στην κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων να δεσμεύεται στο λογαριασμό αποπληρωμής του δημοσίου χρέους. Η Δημοκρατική Αριστερά προεκλογικά και στη διάρκεια της συμμετοχής της στην κυβέρνηση έθεσε θέμα τροποποιήσεων του μνημονίου. Έτσι, το Νοέμβριο 2012 συμπεριελήφθη η ρύθμιση ότι το 70% της εκάστοτε υπεραπόδοσης του δημοσιονομικού στόχου θα επιστρέφει με μέτρα κοινωνικής στήριξης στις ομάδες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα» δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

«Φέτος μπορεί να δοθεί κοινωνικό μέρισμα διότι για το 2013 η πρόβλεψη–στόχος ήταν το μηδενικό πλεόνασμα. Τι θα γίνει όμως τα αμέσως επόμενα χρόνια που οι στόχοι αναφέρονται σε 2,5 έως και 6 δις; Πώς θα επιτευχθούν αυτά; Και πώς θα γίνει δυνατή η επιστροφή ποσών σε κοινωνικές δράσεις;» διερωτήθηκε.

Η ΔΗΜΑΡ, είπε ο κ. Κουβέλης, προτείνει μια διαφορετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία το 30% του πλεονάσματος θα επιστρέφει στην κοινωνία ανεξάρτητα από την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων.

Ζήτησε επίσης αλλαγή της πολιτικής της υπερφορολόγησης και των περικοπών, σε συνεννόηση με τους δανειστές, και στροφή σε μια δημοσιονομική πολιτική που ενθαρρύνει την ανάπτυξη.

«Ποιά νέα μέτρα έρχονται να πλήξουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις;

Μιλήστέ μας καθαρά: τι άλλο πρόκειται να επέλθει για τις εργασιακές σχέσεις και την περαιτέρω αποδιάρθρωσή τους; Η πλήρης απελευθέρωση των εταιρειών ενοικίασης των εργαζομένων; Η ανταπεργία -το lock- οut –των εργοδοτών; Τι σημαίνει η ανακοίνωση της τρόικας ότι «οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας καθυστερούν , οι αρχές έχουν δεσμευτεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του έτους 2014;» συνέχισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Για τις προτάσεις ΟΟΣΑ

Για τη λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ο κ. Κουβέλης αναγνώρισε ότι περιλαμβάνει προτάσεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση εξορθολογισμού».

»Όμως για εμάς, η Κυριακάτικη αργία, η ενιαία τιμή του βιβλίου, το φρέσκο ψωμί στους φούρνους, τα φαρμακεία δεν αποτελούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Είναι αναγκαίες ρυθμίσεις προκειμένου να αποτραπούν μονοπωλιακές καταστάσεις και κοινωνικά ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

»Ειδικά για το γάλα, η αντιμετώπιση των ιδιαίτερα υψηλών τιμών στην αγορά απαιτεί διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας. Όχι μέτρα που θα χτυπήσουν την ελληνική παραγωγή αυξάνοντας κατακόρυφα τις εισαγωγές.

»Πρέπει να δοθεί λύση στο υψηλό κόστος της ενέργειας με την υιοθέτηση ειδικού τιμολογίου, να εξυγιανθεί ο τρόπος καθορισμού των τιμών , να ενισχυθούν οι δράσεις για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας μέσω και των συλλογικών μορφών δραστηριοποίησης των παραγωγών.

»Έχουμε κατ΄επανάληψη τονίσει την απόλυτη αναγκαιότητα μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα κτηνιατρικά φάρμακα και αναλώσιμα! Δεν μπορεί στη Γερμανία και Ολλανδία να παράγονται ζωοτροφές με 7 και 6% ΦΠΑ , στην Ιταλία και Ισπανία με 4% και εδώ στην Ελλάδα με ΦΠΑ 13%.

»Η όποια διευθέτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι απαραίτητο να τίθεται υπό την έγκριση της Βουλής με την παρουσίαση όλων των δεδομένων. Η ανακεφαλαιοποίηση και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική σταθερότητα. Τα χρήματα για αυτήν επιβαρύνουν το χρέος του κράτους.

»Το ερώτημα είναι αν η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, με όρους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και ανάκαμψης της οικονομίας στο σύνολο τους. Ή αν , αντίθετα με μια εσπευσμένη και άνευ όρων ιδιωτικοποίησή των τραπεζών, πού θα θέσει εν αμφιβόλω την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον.

»Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκονται σε φάση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οδήγησαν τις τράπεζες σε μια πορεία ελεγχόμενων και απομειούμενων ζημιών, δίνοντας προτεραιότητα στην πραγματική οικονομία, ενισχύοντας τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, και υποστηρίζοντας -όσο το δυνατό -τις αξίες των περιουσιών. Περιόρισαν τα επιτόκια χορηγήσεων στο μισό και συμπίεσαν τα επιτοκιακά περιθώρια των τραπεζών τους από 2,5% που κυμαίνονταν στη δεκαετία του 2000 , γύρω στο 0,5%.

»Προτίμησαν μέσω της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας να επιφέρουν την ανάκαμψη και των τραπεζών. Όχι το αντίθετο. Αυτοί πέτυχαν. Εμείς, όχι!»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ