Ο πόνος στη μέση είναι η κυριότερη αιτία σωματικής ανικανότητας των ανθρώπων παγκοσμίως, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Rheumatic Diseases.

Οι απασχολούμενοι στον τομέα της γεωργίας και τα άτομα ηλικίας 35 έως 65 ετών αποτελούν τις κατ’ εξοχήν ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ντάμιαν Χόι του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, εκτιμούν ότι το πρόβλημα πρόκειται να επιδεινωθεί στο μέλλον, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει, και καλούν τις αρμόδιες Αρχές να πάρουν το ζήτημα πιο σοβαρά από ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες επανεξέτασαν στοιχεία από 117 δημοσιευμένες μελέτες για 47 χώρες, που αφορούσαν την περίοδο 1990 – 2010, καθώς επίσης στατιστικά στοιχεία από επιμέρους χώρες.

Οι πόνοι στη μέση κατατάσσονται ως η κύρια αιτία για τα «χαμένα χρόνια λόγω σωματικής ανικανότητας». Σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους (9,4%) αναφέρει ότι έχει πόνους στη μέση του, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στη Δυτική Ευρώπη και το χαμηλότερο στη Νότια Αμερική.

Η συχνότητα και η σοβαρότητα του προβλήματος εντείνονται ανάλογα με την ηλικία. Κατ’ εξοχήν επαγγέλματα που επιβαρύνουν τη μέση, είναι όσα απαιτούν ανύψωση φορτίων, άσκηση μεγάλης δύναμης, δονήσεις και άβολες ή μη εργονομικές θέσεις εργασίας. Οι απασχολούμενοι στη γεωργία έχουν σχεδόν τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν χρόνιους πόνους στη μέση και σωματική ανικανότητα, σε σχέση με άλλους εργαζόμενους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο